Zaokruživanje obrazovanja na bosanskom jeziku 1Foto: Freeimages

Nastavnicima bosanskog jezika iz sandžačkih škola, radna grupa Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja predstavila je predlog obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo je ocenio da su obrazovni standardi za bosanski jezik za kraj srednjoškolskog obrazovanja „šlag na torti“, jer se time zaokružuje obrazovanje na bosanskom jeziku za osnovne i srednje škole.

– Obrazovni standardi su temelj na osnovu kojeg će biti izrađeni testovi za završni ispit nakon završene srednje škole. Prvi put će učenici, koji su ove godine upisali prvu godinu srednje škole, završni ispit polagati na bosanskom jeziku i prilikom upisa na fakultet neće polagati prijemni ispit, već će bodovi sa završnog ispita biti „ulaznica“ za fakultet – objasnio je Džudžo.

 Ovaj predlog obrazovnih standarda urađen je u okviru projekta „Razvoj standarda za bosanski jezik“, koji realizuje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja iz Beograda. Konsultant radne grupe, koja je radila na ovom dokumentu, profesor Sead Šemsović kaže da su predstavljene tri oblasti: književnost, jezik i jezička kultura.

 – Ove oblasti su predstavljene kroz tri nivoa: osnovni, srednji i napredni, koji su novi sistem procenjivanja koliko je učenik uspeo da promeni svoje stanje znanja i umeća od onoga koje je doneo – naglašava Šemsović i dodaje „da su standardi krovni akt obrazovanja“.

 Redovna nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je školske 2013./2014. godine. U BNV tvrde da je nastavom na bosanskom jeziku obuhvaćeno 86 odsto bošnjačke dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari