Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi Filip Bridlav poručio je juče da bi Zapad trebalo da razmotri upotrebu svih sredstava u cilju pružanja pomoći Ukrajini, što bi uključivalo i slanje odmbrambenog oružja, preneli su pojedini elektronski mediji. Upitan da li se zalaže za slanje defanzivnog oružja Ukrajini, Bridlav je izjavio novinarima u Briselu da „mi vidimo da se protiv Ukrajine upotrebljaju diplomatska, informativna, vojna i ekonomska sredstva“.

– Zbog toga smatram da bi mi na Zapadu trebalo da razmotrimo sva naša sredstva kao odgovor. To bi moglo da bude destabilizujuće, ali i neaktivnost bi takođe mogla da bude destabilizujuća – smatra američki general.

Ruski ambasador u Danskoj Mihail Vanjin rekao je ranije da bi Moskva mogla da uputi nuklearne projektile na brodove te države koja je članica NATO, ukoliko se ona priključi sistemu vazdušne odbrane Alijanse.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je uverenje da Evropska unija neće poslati mirovne snage u Ukrajinu, ako pobunjenici na istoku zemlje ne podrže takvu misiji. Kako je izjavio, on je čvrsto uveren da je jedina mogućnost da Brisel pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu, ili bilo gde drugde, da se, kao u slučaju ratova na Balkanu, sve strane usaglase oko toga.

– Verujem da nema ludaka u Evropskoj uniji. EU nikada ne bi ušla u neku oblast ako sukobljene strane ne pristanu na takvu misiju, rekao je Lavrov u intervjuu za kanal Rusija 1. On je, međutim, istakao da je zabrinut da bi Kijev mogao da pribegne provokaciji kako bi podstakao SAD da pošalju oružje. Ministar spoljnih poslova Rusije je zato apelovao na Nemačku i Francusku da osiguraju da Kijev ne isprovocira nasilje u istočnoj Ukrajini kako bi podstakao isporuku američkog naoružanja ukrajinskoj vojsci.

Prema Lavrovljenom mišljenju, „provokatori u Kijevu“ mogli bi da pokušaju da nešto pokrenu, kako bi to uticalo na svetsku javnost da Ukrajina dobije naoružanje. „Uveren sam da bi Berlin i Pariz, kao najznačajniji igrači, trebalo da spreče takav razvoj događaja“, kazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ponovo ukazao i da se Rusija protivi upućivanju mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na istok Ukrajine. „Moskva nikome neće dozvoliti da menja mirovni sporazum koji je u Minsku potpisan 12. februara. Sporazum je rezultat sedamnaestočasovnih razgovora, dokument su potpisali predstavnici Kijeva, Luganska i Donjecka, uz učešće Rusije i OEBS, a jednoglasno je usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Sporazum iz Minska možda dozvoljava malo različita tumačenja određenih tačaka, ali ne u meri iskazanoj u odlukama ukrajinskog parlamenta“, smatra ruski zvaničnik.

Agencija Franc pres javila je da je snažna artiljerijska vatra izbila juče u jutarnjim satima nedaleko od Donjecka, dok su ruske i ukrajinske agencije prenele da su predstavnici Kijeve i proruskih pobunjenika saopštili da je tokom noći između subote i nedelje u više navrata zabeleženo kršenje primirja.

 

Istraživanja javnog mnjenja

Njujork – Stanovnici Krima smatraju da život u Rusiji bolji nego život u Ukrajini, preneo je magazin Forbs, pozivajući se na nedavno sprovedene ankete povodom godišnjice aneksije Krima. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 80 odsto građana Krima misli da ima pravo na ujedinjenje s Rusijom, navodi portal Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari