Sirijska vojska upala je juče u grad Daraja, u blizini Damaska u kojem pretežno žive sunitski muslimani. Grad je bio 24 sata na udaru artiljerije i helikoptera, pri čemu je ubijeno 15 ljudi, dok ih je 150 ranjeno. Posle napada vojnici su upadali u kuće stanovnika, javile su strane agencije.


Opozicione snage su pružale malo otpora kada je vojska krenula ka centru Daraje, saopštili su aktivisti iz Damaska. Vojska je takođe bombardovala delove grada sa planine Kasiun nad Damaskom, kao i iz baraka Republikanske garde u blizini palate predsednika Bašara Asada. „Eksplozije i razmena vatre trajale su oko sat. Borbe nisu bile žestoke kao juče, ali su tenzije još veoma velike“, rekao je opozicioni aktivista Samir al Šami. Asadove snage su takođe upale u oblast na jugoistoku zemlje Kafr Suseh i hapsile tamošnje stanovnike.

Britanski premijer Dejvid Kameron pridružio se upozorenju predsednika SAD Baraka Obame Asadu da će pokrenuti vojnu intervenciju ako upotrebi ili čak zapreti upotrebom hemijskog naoružanja. U telefonskom razgovoru u sredu uveče, Kameron i Obama su se dogovorili da „ponovo razmotre kakav pristup treba da usvoje“ u slučaju da sirijski predsednik preduzme bilo kakvu inicijativu kada je reč o upotrebi hemijskog oružja.

„Lideri su se složili da je upotreba ili čak pretnja hemijskim oružjem apsolutno neprihvatljiva i da će ukoliko do toga dođe, morati da preispitaju svoj dosadašnji pristup prema krizi“, rekao je za Gardijan portparol Dauning strita.

Obama je u ponedeljak upozorio Asada da će se suočiti sa „ozbiljnim posledicama“ ukoliko „rasporedi“ hemijsko oružje. „Britanski premijer i američki predsednik … složili su se da je potrebno uspostaviti kompetentnu opoziciju (u Siriji, prim.aut), te su izrazili nadu da će na predstojećem sastanku u Kairu sirijska opozicija pokazati da je jedinstvena u naporima da se započne tranzicija u Siriji“, rekao je portparol Dauning strita.

Kameron je u sredu uveče telefonom razgovarao i sa francuskim predsednikom Fransa Olandom s kojim se složio da je potrebno da dve zemlje pruže veću podršku sirijskoj opoziciji. „Glavna tema oba razgovora bila je situacija u Siriji. Premijer je rekao da se Oland i on apsolutno slažu kada je reč o političkim, humanitarnim i vojnim pitanjima koji se tiču Sirije i šireg regiona“, rekao je portparol. On je dodao da su se dvojica lidera dogovorili da Britanija i Francuska blisko sarađuju na jačanju sirijske opozicije i pružanju podrške potencijalnoj prelaznoj vladi koja će biti formirana nakon „neizbežnog pada Asadovog režima“.

Krhko primirje u Libanu

Tripoli – Pošto je dvanaestoro ljudi ubijeno u uličnim borbama pristalica i protivnika Bašara al Asada, u libanskom gradu Tripoliju od juče je na snazi krhko primirje. Iako su lokalni zvaničnici uspeli da uspostave primirje između alavita i sunita, strahuje se da bi sukobi u Siriji mogli da raspire sektaške tenzije u Libanu. „Vladi i libanskim oružanim snagama sve je potrebnija međunarodna podrška“, rekao je Džefri Feltmen, politički šef UN.

U saopštenju libanskog predsednika Mišela Sulejmana se navodi da Liban neće zauvek ostati u senci Sirije. „Kada nam veza s nekim stranim entitetom šteti, mi tu vezu prekidamo. A kada je uspostavljanje veze u interesu Libana, mi tu vezu obnavljamo“, rekao je Sulejman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari