Zapad vrši pritisak na novoizabranog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da počne reforme u zemlji u vreme kada napetosti na separatističkom istoku zemlje ne jenjavaju, piše Beta. U međuvremenu, ukrajinska vojska je javila da je povratila kontrolu nad aerodromom u Donjecku posle borbi sa proruskim pobunjenicima u kojima je poginulo oko 40 ljudi, uglavnom separatista.

Američki predsednik Barak Obama čestitao je Porošenku pobedu na nedeljnim izborima i preneo mu potpunu podršku SAD, saopštila je Bela kuća i najavila skorašnji sastanak dvojice zvaničnika.

Obama je istakao značaj brzih reformi u Ukrajini kako bi se razvila održiva privreda i stvorila povoljna klima za investicije, kao i značaj formiranja odgovorne vlade koja će ispuniti očekivanja i odgovoriti na zabrinutost svih Ukrajinaca, navela je Bela kuća. Istovremeno, 28 evropskih zvaničnika ohrabrili su Porošenka i vlasti u Kijevu da „brzo“ krenu u reforme. Oni su takođe pozvali Moskvu da počne otvoren i iskren dijalog s Kijevom u cilju rešavanja krize.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom 6. juna u Francuskoj, povodom ceremonije obeležavanja iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu. On je rekao da Putin sada treba da prizna Porošenka kao ukrajinskog lidera i da deluje ka smirivanju situacije u Ukrajini. Porošenko je juče trebalo da se u Berlinu sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Porošenko je u intervju za nemački Bild obećao da će okončati „rat“ na istoku Ukrajine. „Mi smo u ratnoj situaciji na istoku Ukrajine, Krim je okupirala Rusija i vlada velika nestabilnost. Moramo da reagujemo“, rekao je u intervjuu, koji je dao zajedno sa bivšim bokserskim šampionom i budućim gradonačelnikom Kijeva, Vitalijem Kličkom. „Okončaćemo taj teror, vodi se pravi rat protiv naše zemlje“, naglasio je budući ukrajinski predsednik. Na istoku Ukrajine, gde su dve oblasti, Donjeck i Lugansk, proglasile nezavisnost posle održanih referenduma, ukrajinske vlasti vode, kako nazivaju, „antiterorističku operaciju“ protiv proruskih separatista.

Upitan da li već izdaje naređenja vojsci, Porošenko je odgovorio da još nije položio zakletvu za predsednika i da dok to ne uradi ne može da izdaje naređenja. „Međutim, naravno da sam u bliskom kontaktu sa vladom i mogu da kažem da je antiteroristička operacija konačno počela“, dodao je on, prenela Beta. Posrednik OEBS-a za Ukrajinu, nemački diplomata Volfgang Išinger, ne isključuje mogućnost da se posmatrači te organizacije povuku iz Ukrajine ako situacija postane suviše opasna.

„Ako je stanje bezbednosti takvo da treba da strahujemo za živote naših saradnika, a radi se o civilima, onda će, plašim se, biti potrebno da ih potpuno povučemo“, rekao je Išinger nemačkoj televiziji ZDF. Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je juče da nije poslao borce da učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine, uz proruske pobunjenike, ali je konstatovao da je moguće da su neki Čečeni samostalno otišli u Ukrajinu, prenosi FoNet.

Oslobođen poljski sveštenik

Poljski katolički sveštenik Pavel Vitek, koga su u utorak oteli u Donjecku proruski separatisti, pušten je juče na slobodu, potvrdilo je poljsko Ministarstvo inostranih poslova. „Sveštenik otet u Donjecku je slobodan, čitav i zdrav. Brinu se za njega poljske diplomate“, saopštio je portparol poljskog MIP-a Marčin Vojčehovski na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari