Zapadni saveznici evakuišu svoje državljane zbog ofanzive talibana 1foto EPA-EFE

Talibani su zauzeli drugi i treći najveći grad u Avganistanu, Kandahar i Herat, što je dodatno pojačalo pritisak na avganistansku vladu i navelo zapadne saveznike da pošalju vojnike koji će pomoći pri evakuaciji njihovih državljana iz zemlje.

Osvajanje Herata i Kandahara, grada koji se smatra središtem talibana koji su osnovani u toj pokrajini 1994, predstavlja najveći uspeh za pobunjenike, koji su do sada zauzeli 12 od 34 glavna grada avganistanskih provincija i nastavljaju sa ofanzivom.

Hiljade Avganistanaca su pobegle iz svojih domova u strahu od ponovnog nametanja talibanske brutalne, represivne vlade, koja je poznata po ukidanju prava žena i sprovođenju javnih amputacija, kamenovanja i pogubljenja.

Prema najnovijoj proceni američkih obaveštajnih zvaničnika, Kabul bi mogao da padne u ruke pobunjenika u narednih 30 dana a kontrolu nad celom zemljom bi mogli da preuzmu za samo nekoliko meseci.

Kako navodi AP, brzina i uspeh talibanske ofanzive ukazuju na zapanjujući kolaps avganistanskih snaga i otvara pitanje o tome gde je završilo 830 milijardi dolara koje je američko ministarstvo odbrane potrošilo na borbe, obuku vojnika i rekonstrukciju, naročito s obzirom na to da se talibanski borci voze u hamvijima i kamionima američke proizvodnje sa američkim automatskim puškama M-16 prebačenim preko ramena.

Pošto se bezbednosna situacija u zemlji ubrzano pogoršava, SAD i saveznici su najavili da će u Avganistan poslati vojnike da pomognu evakuaciji njihovih državljana i smanjenju broja osoblja u ambasadama.

Velika Britanija, Kanada, Nemačka i Indija su među zemljama koje šalju vojsku ili pozivaju svoje državljane da napuste Avganistan, prenosi Vašington post.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena najavila je da će, pred potpuno povlačenje iz Avganistana predviđeno za 31. avgust, u zemlju poslati dodatnih 3.000 vojnika koji će pomoći pri evakuaciji civilnog osoblja iz ambasade u Kabulu, kao i Avganistanaca koji su pomagali američkoj vladi.

Britanska vlada je takođe najavila da će poslati 600 vojnika kao pomoć svojim državaljnima da napuste zemlju i saopštila da je broj zaposlenih u svojoj ambasadi u Kabulu svela na minimum koji čini samo “osnovni tim koji je neophodan za obezbeđivanje konzularnih i viznih usluga onima koji moraju hitno da napuste zemlju”.

Kanada će poslati svoje specijalne snage da evakuišu osoblje iz ambasade u Kabulu pre nego što bude zatvorena.

Ambasada Indije u Kabulu je za dva dana izdala dva bezbednosna upozorenja u kojima poziva svoje državljane da hitno napuste zemlju.

Izaslanici SAD, Kine i drugih zemalja pozvali su na ubrzavanje mirovnog procesa u Avganistanu i hitan prestanak napada na glavne gradove provincija u zemlji.

U saopštenju objavljenom nakon završetka pregovora u Dohi, gde su se izaslanici sastali sa predstavnicima talibana i avganistanskih vlasti, naglašava se da strane vlade neće priznati bilo koju vladu u Avganistanu koja je “nametnuta upotrebom vojne sile”, prenosi Rojters.

Učesnici pregovora u Dohi, među kojima su i Pakistan, Ujedinjene nacije i Evropska unija, će pomoći u obnovi zemlje kada bude postignuto “održivo” političko rešenje, dodaje se u saopštenju.

Senator Mekonel: Bajdenovi potezi nas vode ka još gorem poniženju od pada Sajgona
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel kaže da slanje vojnika i evakuacija ambasade “oživljavaju uspomene” na “ponižavajuće” povlačenje SAD iz Vijetnama pred kraj rata.

“Redukovanje osoblja u našoj ambasadi i ishitreno slanje vojnika izgledaju kao pripreme za pad Kabula. Odluke predsednika Bajdena nas vode ka još gorem poniženju nego prilikom pada Sajgona 1975”, naveo je Mekonel, prenosi Vašington post.

On je pozvao Bajdenovu administraciju da se posveti obezbeđivanju dodatne pomoći avganistanskim snagama, počevši sa vazdušnom podrškom odmah posle 31. avgusta, kada će se i poslednje američke trupe povući iz zemlje.

“Bez toga, Al Kaida i talibani će moći da proslave 20. godišnjicu od napada 11. septembra spaljivanjem naše ambasade u Kabulu”, rekao je Mekonel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari