SAD su juče kritikovale „zapaljivu retoriku“ predstavnika sirijske vlasti na mirovnoj konferenciji u Montreu. „Umesto da predstavi pozitivnu viziju o budućnosti Sirije koja je raznovrsna i poštuje prava svih, režim je izabrao zapaljivu retoriku“, saopštila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.


U govoru na konferenciji o Siriji u Montreu šef sirijske diplomatije Valid Mualem nazvao je opoziciju „izdajnicima“ i stranim „agentima“. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je takođe izrazio žaljenje što je Mualem iskoristio svoj govor da bi napao ostale učesnike konferencije.

Cilj mirovne konferencije „Ženeva ll“ nije da govori o „terorizmu“ već o „prelaznoj vladi“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus obraćajući se delegaciji režima Bašara al Asada. „Ne radi se o vođenju opštih razgovora o Siriji, niti izbacivanju propagandnih slogana, ili dobijanju na vremenu ili držanju govora u kojima se ponavlja reč terorizam“, rekao je Fabijus.

„Radi se o traženju političkog dogovora o Siriji oko prelaznih vlasti koje treba da imaju puna izvršna ovlašćenja“, rekao je francuski ministar. U izjavi novinarima na margini konferencije u Montreu nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da ne treba očekivati „čudo“ na konferenciji. „Već postoji mali napredak“, pošto prvi put sve strane u Siriji sede „za istim stolom“, kazao je Štajnmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari