Zaposleni će tražiti sastanak s Vučićem 1Foto: Stanislav Milojković

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje Kragujevac poručili su da neće pristati na „urušavanje ugleda te ustanove i političko postavljanje njenog direktora“.

Kako navode u svom obraćanju javnosti, Dragan Vasiljević, koji je na čelu Instituta već šest godina, jedan od najuspešnijih direktora u zdravstvu u Srbiji i žele da on ostane na tom mestu. Najavili su da će zatražiti sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi mu predočili „zakulisne radnje oko izbora novog rukovodioca kragujevačkog Instituta za javno zdravlje“.

Upravni odbor Instituta, koji ima šest članova, od kojih su troje iz redova zaposlenih, a ostali predstavnici osnivača, odnosno iz Vlade Srbije, 17. januara nije izabrao Vasiljevića za direktora, iako je on bio jedini kandidat, ispunio sve uslove konkursa i ima podršku kolektiva. Članovi UO koje je postavila Vlada (dvojica iz SNS i jedan iz SPS) glasali su protiv, dok su predstavnici zaposlenih bili „za“, te je ishod izjašnjavanja bio nerešen.

U Sindikatu te zdravstvene ustanove smatraju da su po sredi zakulisne političke igre i da predstavnici Vlade Srbije na sednici UO nisu glasali prema nalogu osnivača, nego lokalnih političkih moćnika kako bi se mesto direktora Instituta „popunilo po stranačkoj liniji“. Predstavnici Vlade Srbije su na sednici UO tvrdili, navode u Sindikatu, da ne glasaju kao ličnosti, već po nalogu osnivača, što, ističu sindikalci, nije tačno, jer „imaju pouzdane informacije da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić ne stoje iza aktuelnih dešavanja u toj ustanovi“.

Predsednica Sindikata u Institutu Jelena Hadžić Radisavljević rekla je za Danas da će zaposleni preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti kako bi zaštitili Institut i svoja radna mesta. Napominje da se zaposleni još nisu obratili Vladi Srbije i premijeru Vučiću, ali da će to učiniti uskoro.

– Od premijera Vučića ćemo tražiti da se, i u našem slučaju, ispoštuje ono za šta se on javno zalaže. Premijer, naime, stalno govori da su Srbiji potrebne uspešne firme i kvalitetni direktori koji obezbeđuju uspešno poslovanje ustanova i preduzeća kojima su na čelu. Otuda i očekujem da će premijer da podrži naš zahtev da na čelu Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu ostane Dragan Vasiljević, čovek i rukovodilac koji je našu ustanovu bukvalno podigao iz blata – ističe Hadžić Radisavljević, napominjući da je aktuelni direktor Instituta dobio podršku 131 od ukupno 134 zaposlena u toj ustanovi.

Vasiljević je, inače, direktor Instituta šest godina i na toj funkciji je, nakon višenedeljnog štrajka i protesta zaposlenih, zamenio Dragoljuba Đokića. Dug Instituta tada je iznosio više od 500.000 evra za šta su zaposleni javno optuživali Vasiljevićevog prethodnika. U međuvremenu, dug je, tvrde u toj ustanovi, gotovo anuliran, dok su broj korisnika i finansijski prihodi učetvorostručeni. Zaposleni ističu da se u Institutu trenutno obavljaju najsavremenije analize u oblasti imunologije, genetike i molekularne dijagnostike.

Špekulacije

Po kragujevačkim kuloarima špekuliše se da iza aktuelnih kadrovskih dešavanja u Institutu za javno zdravlje stoji ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, mada zaposlenih tvrde da o tome ne znaju ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari