U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Opštinskog crvenog krsta, u Golupcu je sprovedena prva redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini. Stanje zaliha u Srbiji je dobro i nema velikih nedostataka ove dragocene tečnosti. Sve je više onih građana koji se odlučuju na ovu humanu akciju.

– Ako slučajno zatreba krv za nekog dragog prijatelja ili članova porodice, dobrovoljni davaoci treba se obratiti svome Crvenom krstu u Golubac i to je najkraći put da im se pomogne. Više ne moraju da pozivaju davaoce i vode ih sa sobom u Požarevac ili Beograd, već će je dovoljno javiti se Crvenom krstu i problem će biti rešen, izjavio je Vukašin Đorđijević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Od 31 učesnika akcije, prikupljeno je 29 jedinice krvi, što je za 10 odsto više nego u prošloj godini. Crveni krst u Golupca planira još tri ovakve akcije.

– Mi smo godišnjim planom planirali da organizujemo četiri ovakve akcije. Među našim građanima i redovnim davaocima vraća se poljuljano poverenje u naše Institucije. Ono što je važno da naši davaoci znaju a to je da oni imaju određena zakonska prava. Reč je o dva slobodna dana za zaposlene, oslabađanje plaćanja participacije prilikom pregleda i kupovinu lekova kao i drugih povoljnosti za svoje članove uže porodice. U tom slučaju moraju se obavezno javiti Crvenom krstu Golubac. Zadovoljna sam sa odzivom i prikupljenim jedinicima krvi, sa nadom da će odziv biti još bolji u narednim akcijama, dodala je sekretar Crvenog krsta Golubac, Dina Čučković.

Građani i redovni davaoci godinama već doprinose da Crveni krst u Golupcu bude u samom vrhu u Braničevskom okrugu. I ovog puta među davaocima najbroniji su bili zaposleni u preduzećima, ustanovama i organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari