Zaposleni na TV Čačak proveli su pretprošlu noć u prostorijama TV odbijajući da prekinu emitovanje programa koje je od njih tražio stečajni upravnik, rekao je juče predsednik štrajkačkog odbora (SSO) TV Zoran Grujović.


On je naveo da će svi zaposleni i honorarci ostati na TV do daljeg i da će nastaviti emitovanje programa po zakonskom minimumu kako emituju u poslednjih mesec dana otkako su stupili u generalni štrajk. Privredni sud u Čačku doneo je prekjuče rešenje o pokretanju stečajnog postupka na TV Čačak zbog „trajnije nesposobnosti plaćanja“ i imenovao stečajnog upravnika Aleksija Kaluđerovića, saopštio je štrajkački odbor.

Stečajni upravnik je obavestio zaposlene na TV da im prestaje radni odnos i naložio im da u ponoć prekinu emitovanje programa, što su zaposleni odbili. Rešenje o stečaju sud je doneo na predlog jednog od poverioca, beogradske firme „Pro Vision“, za neizmireni dug od 871.781 dinara.

Pravni zastupnik Granskog sindikata novinara Srbije, beogradski advokat Nenad Cvjetićanin uputio je prekjuče pisano saopštenje TV Čačak u kome ocenjuje da je pokretanje stečaja u TV nezakonito i da bi Agencija za privatizaciju, kao jedina aktivno legitimisana strana u tom postupku, morala podneti žalbu kako bi u zakonskom roku bilo ukinuto.

Sindikat TV je prilikom poslednje kontrole Agencije za privatizaciju, 18. jula 2012, zatražio raskid kupoprodajnog ugovora sa Zoranom Bojovićem, predstavnikom većinskog vlasnika, zbog četiri zaostale plate i dugovanja firme u iznosu od 28 miliona dinara i veoma teške situacije u kojoj se TV nalazi nakon privatizacije.

Štrajk svih zaposlenih počeo je 25. juna zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za februar, mart, april i maj 2012. godine. TV Čačak ima ukupno 26 stalno zaposlenih radnika i četiri honorarna saradnika.

Ta TV je osnovana 1999. godine kao opštinsko javno preduzeće, a privatizovana je 2009. godine kada je na aukciji zvanično kupio Miloš Bojović, koji je tada bio učenik četvrtog razreda čačanske gimnazije, a kasnije je vlasništvo nad TV preuzeo njegov otac, čačanski biznismen Zoran Bojović.

Pravno nasilje

Predlog o pokretanju stečaja podnet je 20. jula, rešenje je doneto samo tri dana kasnije, 23. jula 2012. godine, a uručeno je prekjuče oko 11 časova TV Čačak, što je štrajkački odbor ocenio kao „ekspresno uvođenje stečaja i pravno nasilje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari