Zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu Beograd, njih 114, tužili su Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i KPZ Beograd zbog navodnog zlostavljanja na radu koje prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove Milan Pavlović.

U tužbi koju su zaposleni podneli Višem sudu u Beogradu piše da zlostavljanje upravnika, koje je najintenzivnije u poslednjih šest meseci, ima za posledicu povredu njihovog dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja zaposlenih, a koje izaziva strah, stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada i dovodi do toga da zaposleni na sopstvenu inicijativu raskinu radni odnos.

„Usled krivice upravnika Milana Pavlovića, poslodavac nije tužiocima isplatio zaostale naknade za troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada“, tvrde radnici KPZ Beograd. Prema njihovim navodima, upravnik je u poslednjih šest meseci poveo preko trideset disciplinskih postupaka protiv tužilaca od čega su samo tri okončana disciplinskim kažnjavanjem, što pokazuje da im je pravi razlog uterivanje straha kod zaposlenih.

„Po njegovom naređenju, promenjeni su podaci u evidenciji zaposlenih i bez njihove dozvole im je izvršena promena opštine prebivališta kako se ovim zaposlenim ne bi isplaćivali putni troškovi“, dodaje se u tužbi.

Tužioci su konstantno izloženi poniženju i degradaciji jer im upravnik, navodi se u tužbi, svakodnevno naređuje da obavljaju poslove koji nisu u opisu njihovih radnih mesta, npr. da vrše higijenske poslove u prisustvu osuđenih lica, narušavajući na taj način njihov profesionalni integritet.

Opisujući slučajeve u kojima upravnik Pavlović zlostavlja zaposlene, u tužbi se dodaje da im i pored njihovog zahteva nije obezbedio prostoriju za odmor, da je pripadnicima službe za obezbeđenje zabranio da obeduju na poslu, kao i to da se zaposleni po povratku sa bolovanja privode na raport kako bi objasnili zbog čega su bili odsutni sa posla.

Zbog ovih i drugih primera zlostavljanja na radu koji se navode u tužbi, 114 podnosilaca zahtevaju od Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i KPZ Beograd da ih zaštiti od zlostavljanja tako što će zabraniti taj vid ponašanja.

inistarstvo pravde, kao ni Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nisu zvanično obavešteni o pokretanju tužbe od strane 114 radnika KPZ Beograd pred Višim sudom u Beogradu, navode iz Ministarstva. Kako objašnjavaju, kada Ministarstvu pravde i Upravi budu dostavljene tužbe, i ministarstvo i Uprava će preduzeti sve potrebne korake.

„U svakom slučaju, kao i do sada, Ministarstvo i Uprava će poštovati svaku odluku pravosudnih organa“, navode iz Ministarstva pravde.

 

Zahtevi

Podnosioci tu`be zahtevaju da im tu`eni isplate svakome po 100.000 dinara za materijalne tro{kove i jo{ 100.000 za nematerijalne tro{kove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari