Udruživanjem sredstava lokalnih samouprava i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja ove godine će u Pirotskom okrugu moći da se zaposli blizu 60 pripravnika, saopštila je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS).


Za zapošljavanje pripravnika i samozapošljavanje sve četiri opštine Pirotskog okruga izdvojile su 4,4 miliona dinara, dok će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, preko NSZ, za taj program izdvojiti 7,8 miliona dinara iz republičkog budžeta.

Nerazvijena opština Babušnica izdvojila je za program zapošljavanja pripravnika 1,7 miliona dinara, a ministarstvo 3,4 miliona dinara, dok je za program subvencija za samozapošljavanja Babušnica odvojila 300.000, a ministarstvo još 600.000 dinara.

Predsednik Opštine Babušnica Zlatko Aleksić kazao je na to da je ovaj projekat od velikog značaja s obzirom na veliki broj školovanih, ali nezaposlenih ljudi, zbog čega je, kako je dodao, ove godine izdvojeno dvostruko više sredstava nego lane.

– Apelujem na državu da posebnu pažnju posveti devastiranim i nerazvijenim područjima i zapošljavanju. Samo tako će te opštine moći da opstanu jer velika je migracija obrazovanih kadrova iz malih u veće gradove – rekao je Aleksić.

Opština Pirot izdvojila je 400.000 dinara za pripravnike, a ministarstvo je dodalo 350.000 dinara za zapošljavanje tri ili četiri pripravnika sa fakultetskom diplomom.

Savetnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu Nenad Petrović kazao je da je ove godine iz budžeta Opštine predviđeno 7,5 miliona dinara za smanjenje nezaposlenosti.

– Za lokalne javne radove, koje organizujemo druge godine uzastopno, izdvojili smo četiri miliona dinara i zaposlili 41 nezaposleno lice na tri meseca. Sa 2,1 milion dinara finansiramo 18 volontera koji su stažiranje započeli prošle godine, a milion dinara smo udružili sa organizacijom HELP za samozapošljavanje 22 osobe koja su pokrenule sopstveni biznis – rekao je Petrović.

Opština Bela Palanka za zapošljavanje pripravnika izdvojila je milion dinara, a iz republičkog budžeta su planirana još dva miliona dinara.

Načelnica Opštinske uprave u Beloj Palanci Aleksandra Đorđević kazala je da će „kroz udruživanje sredstava sa ministarstvom na ovaj način biti zaposlena lica sa četvrtim, šestim i sedmim stepenom stručne spreme“.

U opštini Dimitrovgrad za pripravnike je izdvojeno milion dinara, a iz budžeta ministarstva još 1,5 miliona dinara.

Načelnik Opštinske uprave u Dimitrovgradu Velin Nikolov rekao je da ta opština već finansira staž četiri pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom, a uz novi program moći će da zaposli još njih 10, uglavnom u javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava.

U Pirotskom okrugu posao čeka više od 14.000 ljudi, od čega u pirotskoj opštini 7.863, u Beloj Palanci 2.812, u Babušnici 2.003, a u Dimitrovgradu 1.584.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari