Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je juče kritikovao američki zakon kojim se uvode sankcije za ruske zvaničnike optužene za narušavanja ljudskih prava, navodeći da takav potez ugrožava odnose dve zemlje. Kongres SAD prošle nedelje usvojio je zakon, koji je naišao na osudu Rusa, koji smatraju da je to američko mešanje u unutrašnja pitanja Moskve.


Putin je, kako su prenele ruske novinske agencije, sporni zakon opisao kao „politizovan, neprijateljski akt“ i pozdravio je najavljeni odgovor ruskog parlamenta. „Ne mogu da shvatim zašto bi neko hteo da žrtvuje rusko-američke odnose samo radi nekih političkih poena“, rekao je ruski predsednik.

Pristalice Kremlja prosledile su Dumi u ponedeljak zakon u kome se predlažu mere protiv američkih građana „koji surovo krše ljudska prava“. U zakonu, za koji mnogi smatraju da je odmazda za američku meru, Rusija takođe traži da se sve isporuke govedine i svinjetine iz SAD testiraju kako bi se utvrdilo da u mesu nema aditiva za ishranu životinja – raktopamina. SAD raktopamin smatraju bezbednim i ne rade testove na tu supstancu.

Američki zakon nazvan je po ruskom advokatu Sergeju Magnjickom, koga su uhapsili policajci, koje je optužio za poresku prevaru od 230 miliona dolara. Magnjickom je više puta onemogućen medicinski tretman u zatvoru, u kome je i umro 2009.

Zvaničnici koje je Magnjicki optužio za prevaru uglavnom su kasnije dobili unapređenje. Putin je juče naveo da je istraga o smrti Magnjickog i dalje u toku, i „još nije jasno ko je tu u pravu, a ko u krivu“. Putin je izrazio čuđenje zbog toga što Amerikanci obraćaju toliko pažnje na jednu smrt u ruskom zatvoru, kad su u Americi „smrti iza rešetaka česte“. „Zašto, zar niko tamo nikad nije umro u zatvoru?“, upitao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari