Semenski krompir kojim su zaražene određene parcele u Suvoboru poreklom je iz Holandije, a uvoznik je beogradsko preduzeće „Dankom“.


To je juče novinarima saopštio načelnik fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević i potvrdio da je štetna bakterija (Ralstonia solanacearum) zarazila 12 parcela u selima Leušići, Pranjani i Koštunići.

On je rekao da je uvezeni semenski krompir kupovan u Poljoprivrednoj apoteci Gliša Trtovića u Čačku i da su merodavne institucije u Mađarskoj, Slovačkoj i Engleskoj nedvosmisleno potvrdile tu zarazu, koja nije opasna po zdravlje ljudi i životinja.

– Preduzete su sve mere da se spreči širenje na zaraženom području a na ugroženim parcelama, koje obuhvataju sela Teočin i Srezojevci u opštini Gornji Milanovac i Gornja Gorevnica, kao i Trbušani i Miokovci u čačanskoj opštini, pojačana je fitosanitarna kontrola – rekao je Milosavljević.

Na pitanje novinara kako se dogodilo da ministar poljoprivrede Dušan Petrović izda naredbu o granicama te zaraze 16. marta, a da se to objavi tek 13. maja, rekao je da ne može da govori o nekim tehničkim detaljima, kao ni o tome kako je zaraženi krompir stigao do kupaca u Srbiji.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Bišćanski istakao je da inspekcije kontrolišu svaki uvoz i da u trenutku kontrole semenski krompir nije imao znakove zaraženost, već se kasnije ona potvrdila.

Dolazak predstavnika Uprave za zaštitu bilja u Gornji Milanovac tražili su predstavnici lokalne samouprave, ali na njihov zahtev sastanak je bio zatvoren za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari