Sudeći po konstantnom povećavanju broja obolelih od zarazne žutice u regionu Srema uskoro će ova pojava i zvanično biti prijavljena kao epidemija zarazne žutice u Sremskom okrugu. Kako saznajemo, slična situacija je i u Južnobačkom okrugu, te će na većem delu teritorije Vojvodine i zvanično biti objavljena epidemija hepatitisa A.

Sudeći po konstantnom povećavanju broja obolelih od zarazne žutice u regionu Srema uskoro će ova pojava i zvanično biti prijavljena kao epidemija zarazne žutice u Sremskom okrugu. Kako saznajemo, slična situacija je i u Južnobačkom okrugu, te će na većem delu teritorije Vojvodine i zvanično biti objavljena epidemija hepatitisa A. Ovo je juče izjavila načellnica Epidemiološke službe Zavoda za zaštitu zdravlja (ZZZZ) u Sremskoj Mitrovici dr Snežana Medić – Stojanac. Prema njihovim podacima u Sremu je do sada zaraženo 104 osobe.
Epidemija žutice do sada je registrovana u četiri sremske opštine – Sremskoj Mitrovici, Rumi, Inđiji i Šidu. Od hepatitisa A u sremskomitrovačkoj opštini do sada je obolelo 30 lica. Najviše ih je u Laćarku u divljem romskom naselju, gde higijenski uslovi takoreći ne postoje, koje nema rešene probleme vodosnabdevanja i odvoženja smeća. Zabrinjava što su poslednji slučajevi registrovani i u gradskom jezgru Sremske Mitrovice, a zaraza se i dalje širi.
U Novom Slankamenu kod Inđije prijavljeno je 14 obolelih lica, a od početka maja do juče je u rumskoj opštini od zarazne žutice obolelo čak 59 lica.
U ZZZZ upozoravaju da, uz širenje bolesti preko prljavih ruku, postoji i rizik da je širenju epidemije doprinelo i eventualno fekalno zagađenje hrane ili vode, te da se bolest prenosila konzumiranjem zaraženih namirnica i vode za piće.
Apel je upućen i lokalnim samoupravama da što pre reše komunalne probleme u nehigijenskim naseljima, a komunalnim preduzećima da pojačaju nadzor nad higijenskom ispravnošću vode za piće, posebno u seoskim vodovodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari