Vrhovni sud Pakistana ukinuo je sporni dekret o amnestiji prema kojem su predsednik Asif Ali Zardari i njegovi saveznici bili imuni na optužnice o korupciji. Na taj način su produbljene političke tenzije u zemlji koja se bori protiv islamskih ekstremista. Nakon ove odluke Vrhovnog suda pojavili su se zahtevi da Zardari podnese ostavku i suoči se sa optužnicama koje su podignute protiv njega, ali koje su zbog amnestije pre dve godine završile u fioci. Pravni stručnjaci navode da bi presuda mogla dovesti u pitanje legitimnost Zardarijeve pobede na izborima.

Vrhovni sud od sedamnaest članova proglasio je dekret o amnestiji, koji je poznat kao Uredba o nacionalnom pomirenju, neustavnim, budući da je zahvaljujući tom dokumentu hiljade političara i birokratija izbeglo suočavanje s licem pravde, pogotovo kada je reč o korupciji. U njemu se takođe zahteva ponovno pokretanje svih parnica protiv Zardarija, uključujući i onu u Švajcarskoj koja se tiče optužbe o pranju novca.

Zardari se, takođe, suočava s pritiscima opozicije i premijera da se odrekne nekih ovlašćenja, kao što je pravo da raspusti parlament i imenuje šefove vojske.

Iako će Zardari imati imunitet dok god je na funkciji, postoji verovatnoća da veliki deo njegovih saradnika nakon ove odluke bude uhapšen.

„Bez moralnog autoriteta predsedniku će biti teško da ostane na vlasti“, rekao je Hasan Askari Rizvi, nekadašnji profesor političkih nauka na Univerzitetu Pandžab i vodeći politički komentator.

Amnestiju je uveo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf 2007, što je bio deo sporazuma sa SAD i Britanijom kojim je bivšoj premijerki Benazir Buto dozvoljen povratak iz izgnanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari