Vrednost imovine predsednika Pakistana Asifa Alija Zardarija iznosi 1.5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju glavnog tela zaduženog za suzbijanje korupcije u zemlji. U dokumentu, koji je predat Vrhovnom sudu, naglašava se da vrednost Zardarijevog bogatstva prevazilazi „njegove mogućnosti“ i da pakistanski predsednik ima nepokretnosti i bankovne račune u nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, SAD i Španiju.

Istražioci su naglasili da je Zardari najviše imovine stekao tokom dva mandata pokojne supruge Benazir Buto na premijerskoj funkciji 1990-ih. Oni su kazali da je do novca uglavnom dolazio putem mita koje je primao u vreme kada je vlada zaključivala sporazume. Zardari je već bio optužen za šest slučajeva primanja mita i zloupotrebe službenog položaja koji su okončani na osnovu sporazuma koji je poznat kao Dekret nacionalnog pomirenja u oktobru 2007.

Zardarijevi pomoćnici odbacili su navode tela zaduženog za suzbijanje korupcije kao politički motivisane. „Tvrdnje da vrednost Zardarijeve imovine, što na domaćem tlu, što u inostranstvu, ukupno iznosi 1.5 milijardi dolara predstavljaju ponavljanje nedokazanih i politički motivisanih navoda starih jednu deceniju“, rekao je Farhatulah Babar, glavni portparol šefa pakistanske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari