Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić upozorio je Haški tribunal da neće učestvovati u „suđenju-predstavi“ ako mu sud ne bude dao dovoljno vremena da se pripremi za proces.

U juče objavljenom podnesku žalbenom veću Tribunala, Karadžić je naznačio da „željno očekuje da iznese istinu o tome šta se dogodilo u Bosni“ i da je ta „istina neugodna za države koje su stvorile i podržavaju Tribunal“. „Karadžić, međutim, jednostavno ne može pristati da započne suđenje koje će biti nepravično od početka. Premda veoma žarko želi da ima svoj dan u sudnici, Karadžić neće učestvovati u ‘suđenju-predstavi’ u kojem je samo jedna strana imala mogućnost da se pripremi i predstavi svoju verziju događaja“, naglasila je odbrana. Karadžić je nedavno uložio žalbu na odluku pretresnog veća Tribunala da suđenje počne 21. oktobra, obrazlažući da od hapšenja u julu prošle godine nije imao dovoljno vremena da se pripremi za proces.

Ako odluka o Karadžićevoj žalbi ne bude doneta, pretresno veće će razmotriti dalje odlaganje početka procesa, najavio je prošle nedelje predsedavajući sudija O Gon Kvon. „Odluku sudskog veća valja preinačiti, a Karadžiću dati odgovarajuće vreme da se pripremi za suđenje koje će u potpunosti i na pravičan način utvrditi šta se dogodilo u Bosni i ko je za to odgovoran“, piše u dodatku. Haško tužilaštvo usprotivilo se Karadžićevom zahtevu za odlaganje početka suđenja.

Tribunal: Imunitet ne važi

Haški tribunal odbacio je žalbu Radovana Karadžića na prvostepenu odluku kojom je odbijen njegov zahtev za obustavu postupka, zasnovan na tvrdnji da mu je imunitet 1996. garantovao izaslanik SAD Ričard Holbruk. U juče objavljenoj odluci, žalbeno veće Tribunala naglasilo je da „čak i da su tvrdnje Karadžića o sporazumu s Holbrukom dokazane, to ne bi ograničilo nadležnost Tribunala, niti bi na drugi način bilo obavezujuće za sud“. Argumente o sporazumu s Holbrukom, Karadžić može izneti tokom suđenja, a oni mogu biti razmotreni prilikom određivanja kazne, ako do toga dođe, piše u odluci žalbenog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari