Na vodotocima većih i manjih reka u Srbiji narednih dana ne postoji opasnost od poplava, rečeno je agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije. „Vodostaj na Dunavu, Savi i Tisi u naredna tri dana biće u manjem porastu, ali to neće ugroziti priobalja tih reka. Očekujemo i da će nakon manjeg porasta narednih dana vodostaj početi da opada“, rekla je načelnica službe za hidroprognozu Nena Kovačević.

Ona je dodala da su vodostaji na manjim rekama uglavnom veću opadanju ili stagnaciji, a njihov porast se ne očekuje narednih dana. Prema rečima Kovačevićeve, jedino će na Tamišu vodostaj još dva do tri dana biti iznad granica redovne odbrane od poplava. Ona je dodala da je u tokovima Velike Morave vodostaj u stagnaciji ili opadanju, a ta tendencija zadržaće se i narednih dana. Kovačevićeva je navela da su vodostaji na Dunavu i Savi trenutno u nivou srednje visokih, dok je vodostaj Tise u domenu prosečne vrednosti za ovaj period godine. I po podacima objavljenim na sajtu Ministarstva poljoprivrede (www.minpolj.sr.gov.yu) na vodotocima na kojima se proteklih dana sprovode mere redovne i vanredne odbrane od poplava, vodostaji su u opadanju i stagnaciji.

Redovna odbrana od poplava ukinuta je juče na banatskim rekama Brzavi i Neri, jer su se vodostaji spustili ispod nivoa na kojima se proglašava ta mera, potvrđeno je u preduzeću Vode Vojvodine. Blagi porast vodostaja zabeležen je na Tisi kod Titela, gde je izmeren vodostaj od 489 centimetara i danas bi se moglo desiti da i na toj deonici budu uvedene mere redovne odbrane od poplava, ali nema nikakvih opasnosti od izlivanja vode, navode u tom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari