Rezultati poslednjeg monitoringa sanitarne inspekcije u Sremskoj Mitrovici pokazuju da u ovdašnjim mesnicama vreba opasnost od zaraznih bolesti. Ovakva ocena je usledila zbog loše higijene osoblja i radnih površina. Od 17 obrađenih objekata, za više od pola sanitarni inspektori doneli su rešenja i izrekli mandatne kazne, nakon čega će, ukoliko se nedostaci ne otklone, uslediti prekršajne prijave i kazne od 150.

Rezultati poslednjeg monitoringa sanitarne inspekcije u Sremskoj Mitrovici pokazuju da u ovdašnjim mesnicama vreba opasnost od zaraznih bolesti. Ovakva ocena je usledila zbog loše higijene osoblja i radnih površina. Od 17 obrađenih objekata, za više od pola sanitarni inspektori doneli su rešenja i izrekli mandatne kazne, nakon čega će, ukoliko se nedostaci ne otklone, uslediti prekršajne prijave i kazne od 150.000-300.000 dinara i zatvaranje objekata.
– Nakon obavljenog redovnog pregleda higijenskog stanja u prodavnicama mesa i mesnih prerađevina i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica, iz 17 objekata uzeto je na analizu 37 uzoraka mesa, od čega je sedam neispravno. Brisevi sa radnih površina i pribora su nezadovoljavajući, jer je od 19, deset neispravno. Na loše stanje lične higijene zaposlenih radnika u mesnicama upućuju i dobijeni rezultati analiza briseva uzetih sa ruku, koji pokazuju prisustvo patogenih bakterija. Sanitarna inspekcija donela je devet rešenja o nalaganju mera ili zabrani rada licima na prometu životnih namirnica i izrekla sedam mandatnih kazni od 5.000 dinara – navodi Miloš Lukić, načelnik sanitarne inspekcije Sremskog okruga.
Ponovno uzorkovanje sledi za mesec dana i ako se i tada dobiju loši rezultati analiza, protiv evidentiranih objekata biće podnete prekršajne prijave sa kaznama od 150.000 do 300.000 dinara i zatvaranjem objekata.
Sanitarna inspekcija propisala je niz mera obaveznih za zaposlene u prodavnicama mesa i mesnih prerađevina u cilju podizanja higijenskih uslova. One se odnose na obavezu korišćenja hvataljki u manipulaciji životnim namirnicama, upotrebu rukavica za jednokratnu upotrebu, kao i potrebu zapošljavanja namenskih lica za rad za kasom i rukovanje novcem.
– Analize briseva sa ruku zaposlenih u mesnicama pokazuju prisustvo enterokoka, bakterija crevnog porekla, kao i stafilokokusa aureusa, koji obitava u nosnoj i usnoj šupljini. Sve to ukazuje na vrlo nizak stepen lične higijene zaposlenih, te predlažemo mere pranja ruku toplom vodom i antibakterijskim tečnim sapunom pre svakog kontakta sa hranom, kao i privremenu izolaciju s radnog mesta zaposlenih lica inficiranih bakterijom stafilokokus aureus za vreme njihovog lečenja – napominje dr Zineida Sretenović, načelnica službe higijene Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari