Radnici Telekoma su, kopajući kanale za postavljanje kablova na uglu ulica Rade Trnića i Miroslava Antića na periferiji Kikinde, naišli na delove skeleta. Odlučili su da pozovu kikindski Muzej i prijave svoje otkriće. Kopanje kanala je zaustavljeno, a arheolozi Narodnog muzeja Stevan Vojvodić i Lidija Milašinović organizovali su i nadzirali otkopavanje kostiju.

Radnici Telekoma su, kopajući kanale za postavljanje kablova na uglu ulica Rade Trnića i Miroslava Antića na periferiji Kikinde, naišli na delove skeleta. Odlučili su da pozovu kikindski Muzej i prijave svoje otkriće. Kopanje kanala je zaustavljeno, a arheolozi Narodnog muzeja Stevan Vojvodić i Lidija Milašinović organizovali su i nadzirali otkopavanje kostiju. Ispostavilo se da je reč o ljudskom kosturu iz srednjevekovnog perioda.
Lidija Milašinović navodi da su prvo pronađene dve butne kosti i karlica, na osnovu kojih je zaključeno da je telo bilo položeno na leđa u smeru istok-zapad, s glavom prema zapadu:
– To je slovenski način sahranjivanja, te smo sigurni da su u pitanju Sloveni i srednji vek, ali koji je tačno period srednjeg veka u pitanju još ne znamo. Pretpostavljamo da je u pitanju žena na osnovu anatomije skeleta koji je prilično sitan.
Ostaci su pronađeni na dubini od 1,8 metara, u pesku, ispod slojeva zemlje i gline. Starost nalaza može se samo približno odrediti na osnovu boje kostiju, te nije definitivno utvrđena. Pored tela još nije pronađen neki značajniji prilog, pa se o ovom otkriću ne mogu još izneti precizniji podaci dok se ne obavi otkopavanje celog kostura i dok se laboratorijski ne utvrdi njegova tačna starost.
Arheolozi smatraju da bi ovaj grob mogao da ima veze s grobovima koji su pronađeni na lokalitetu Vodice koji vazdušnom linijom nije mnogo udaljen od mesta ovog otkrića, a nalazi se, kako pretpostavljaju, u blizini obale nekadašnje reke Galadske.
– Pretpostavljamo da se tu nekada nalazilo korito reke Galadske ili neke od njenih pritoka i da je mesto na kojem mi sada kopamo u stvari obala reke koja je tuda i ulazila u grad. Tako je sasvim normalno da se tu nalazilo naselje, te da postoji neka nekropola. Još ne možemo da tvrdimo da je ovo nekropola, jer smo pronašli tek jedan grob i eventualno još jedan koji se nazire u profilu – kaže Milašinović, ističući da su komšije tri kuće niže ispričale da su, kopajući temelj za kuću, pronašle četiri kostura koja nisu prijavili.
– Bilo je uobičajeno da se tela sahranjuju na višim mestima, a ovo je jedno od takvih i nalazi se relativno blizu mesta na kojem smo pronašli pet grobova na lokalitetu Vodice. Stoga pretpostavljamo da se u blizini ovog nalaze još neki grobovi – kaže Milašinović, navodeći da su o ovom nalazu odmah obavešteni i stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika iz Subotice koji su već posetili lokaciju.
Nedavno je Muzej od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu dobio sredstva za nastavak iskopavanja na Vodicama, a prema rečima Lidije Milašinović očekuju se i sredstva od Ministarstva za kulturu koje svake godine izdvaja određenu sumu za ovu vrstu istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari