Opštinski savet za bezbednost i za međunacionalne odnose u Temerinu održaće ovih dana vanrednu sednicu zbog napada grupa mladića mađarske nacionalnosti na grupu mladića srpske, najavio je gradonačelnik Temerina Andraš Gustonj.

„U potpunosti razumem ogorčenje roditelja… Nažalost, pre nekoliko meseci sam i sam morao da iskusim šta znači kada nečije dete pretuku oni druge nacionalnosti – rekao je Gustonj za jučerašnji novosadski „Mađar so“ (Magyar Szo).

Gustonj je ocenio da pojedini mediji „uzburkavaju strasti“ u Temerinu, odranije poznatom po međunacionalnim incidentima i po senzacionalističkom pisanju pojedinih medija koji su pokušavali da svaki sukob okarakterišu kao međunacionalni. „Ništa od toga se ne dešava slučajno, jer ne treba zaboraviti ni to da će za nekoliko meseci u Srbiji biti izbori“, kazao je Gustonj i dodao da tuču treba istražiti i doneti odgovarajući sud.

Policija je tuču okvalifikovala kao krivično delo nasilničkog ponašanja i podnela prijave protiv četiri maloletnika. Roditelji tvrde da su njihova deca dobila batine jer su govorila srpskim jezikom i dodaju da su napadači pripadnici ekstremističkog mađarskog pokreta Omladina 64 županije, odnosno da glavni krivci nisu četvorica osumnjičenih maloletnika.

Omladina 64 županije je mađarski ekstremistički pokret koji se zalaže za „veliku Mađarsku“, odnosno za reviziju Trijanonskog sporazuma kojim je Mađarska posle Prvog svetskog rata izgubila dve trećine teritorije i trećinu stanovništva.

Roditelji maloletnika protiv kojih su podnete krivične prijave negiraju da je napad bio etnički motivisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari