Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Amerikanac Joićiro Nambu i Japanci Makoto Kobajaši i Tošihide Maskava, saopštila je juče Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Američki naučnik poreklom iz Japana Joićiro Nambu (1921) dobitnik je Nobela za otkriće mehanizma nazvanog „spontana nepravilna simetrija u subatomskim česticama“. Rečje o teoriji prema kojoj elementarne čestice postoje od Velikog praska, formiranja univerzuma pre 14 milijardi godina.

Japanski naučnici Makoto Kobajaši (1944) i Tošihide Maskava (1949) dele drugi deo nagrade koju su dobili za otkriće porekla nepravilne simetrije koja ukazuje da u prirodi postoje najmanje tri porodice elementarnih čestica (kvark). Prilikom formiranja univerzuma materija je postojala u obliku guste i vruće mase nazvane kvarkgluonska plazma. Hladeći se, čestice nazvane kvark spajale su se u protone, neutrone i sve ostale složene čestice.

Nobelova nagrada, nazvana prema njenom osnivaču, švedskom naučniku i izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, međunarodna je nagrada koja se od 1901. svake godine dodeljuje istaknutim ličnostima iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i za doprinos miru u svetu. Nagrada se sastoji od diplome i sume od 1,4 miliona dolara, odnosno 10 miliona švedskih kruna, a zvanično se dodeljuje na svečanim ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari