Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024": Završen defile jedinica Vojske Srbije, Vučić obišao naoružanje i tehniku 1Foto: Ministarstvo odbrane

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ na vojnom aerodromu  „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, završen je obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je najavio da će Vlada Srbije danas odlučiti o vraćanju obaveznog Vojnog roka u Srbiji.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ počeo je skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Prethodno je kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića.

Više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova bilo je angažovano na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

Prikazane su protivvazduhoplovne raketne sisteme FK-3, HQ-17 i „pancir“, modernizovane avione MiG-29 SM i „orao“, helikoptere Mi-35, H-145M i Mi-17, besposadne vazduhoplove, protivoklopne raketne sisteme „kornet“.

Izložena su i borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar 3“, BOV OT i „hamvi“, samohodne top-haubice 155 milimetara „nora“, samohodne višecevni lanseri raketa „oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

12.54 Vučić se za kraj sa aerodroma u Batajnici obratio javnosti.

Vučić je istakao da je plata vojnika pre 10 godina bila 330 evra a danas je, prema njegovim rečima, čak četiri puta veća.

„Danas imamo četiri do četiri i po puta više dronova prikazanih nego što je bilo prošli put. Kod nas u VTI su proizvedeni prvih 1000 dronova „Komarac“, 500 je ovde danas – rekao je on, i zahvalio se firmi Jugoimport, kao i privatnim preduzećima“, rekao je Vučić.

Izjavio je da aviona imamo više nego ikada, i da će za samo tri ili četiri godine Srbija biti ojačana sa 12 novih Rafala.

12.25 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se obratio okupljenima na aerodromu u Batajnici.

On je rekao da je prikaz impresivan i da se može videti „kako se ostvaruju snovi“.

Prema njegovim rečima, strategija Srbije je odbrana i Srbija nema napadačke planove.

“Želimo slobodu da odbranimo u Republici Srpskoj i Srbiji. Raduje nas svaki napredak koji vidimo ovde“, rekao je Dodik, koji je primetio i dobru opremljenost i moral vojnika na današnjem prikazu.

12.12 Vučić je izjavio da je posebno zadovoljan velikim brojem dronova „komarac“ koji, kako kaže, mogu naneti veliku štetu neprijateljima.

„Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja“, rekao je on.

Rekao je i da načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju „kraj tenka“ zbog rata u Ukrajini.

11.50 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pošao je u obilazak naoružanja i vojne tehnike.

11.37 Aktivni deo prikaza sposobnosti je završen simulacijom dejstva helikoptera i iskrcavanja vojnika na bojno polje.

Usledio je defile jedinica Vojske Srbije i vazdohuplovnih snaga, među vojnicima su i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

11.33 Usledila je simulacija desanta grupe helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, koji su se iskrcavali na „bojno polje“ konopcima.

U desantu učestvuju i helikopteri “gama“, koji nose protivoklopne modernizovane rakete “maljutka“, čime je završen aktivan deo prikaza.

11.25 Protivoklopni helikopteri „mi 35“ nadleću aerodrom u Batajnici, simulirali su dolazak na bojno polje i korišćenje konfiguracije terena kako bi prikrili svoj položaj.

Piloti su zatim simulirali raketne manevre i odlazak sa bojnog polja.

11.19 Avioni „mig 29“, „orao“, „galeb“ nadleću prostor na kojem se održava prikaz.

Piloti u borbenim avionima „mig 29“ izvode simulaciju bliske vazdušne borbe i brisanja vazdušnog prostora.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari