Vučić u Batajnici: Plata vojnika pre 10 godina bila 330 evra a danas četiri puta veća 1Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti sa aerodroma  „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici,  nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

Vučić je istakao da je plata vojnika pre 10 godina bila 330 evra a danas je, prema njegovim rečima, čak četiri puta veća.

„Danas imamo četiri do četiri i po puta više dronova prikazanih nego što je bilo prošli put. Kod nas u VTI su proizvedeni prvih 1000 dronova „Komarac“, 500 je ovde danas – rekao je on, i zahvalio se firmi Jugoimport, kao i privatnim preduzećima“, rekao je Vučić.

Izjavio je da aviona imamo više nego ikada, i da će za samo tri ili četiri godine Srbija biti ojačana sa 12 novih Rafala.

„Ne stajemo na tome, naručili smo i nove višecevne raketne bacače, ali nismo stali na tome, naručujemo i oružje koje će nam doneti znatnu taktičku i stratešku prednost. Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. General Mojsilović mi uvek zameri kada ne pomenem tenkiste, i moraćemo da radimo na povećanju broja posada. A tenkova imamo više nego dovoljno“, istaka je on.

Vučić je rekao da očekuje da će na današnjoj sednici Vlade biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

„To će biti 60 plus 15 dana. Mislim da je važno da muškarci pre svega steknu više odgovornosti, a verujem da ćemo imati i značajan broj devojaka koje će se dobrovoljno prijaviti“ kazao je Vučić.

„Možete uporediti sa operacijama koje se sada vode na ratištima, to je ozbiljan broj vojnika koji pravi razliku“, istakao je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše zahtev opozicije da se održi sednica o litijumu, i njihov predlog zakona, rekao je da je nepismeno sastavljen.

„Nepismeno je sastavljeno, oni će u političkom smislu biti na stubu srama, ti koji su predložili to. A što me ne žele na sednici, to o njima više govori nego o meni. Ako uđu u ring sa mnom, moraju da prime udarce, ali oni ne žele da dobiju odgovor“, istakao je on.

Vučić je rekao da ne želi da komentariše besmislice i gluposti, na tvrdnje Petra Boškovića da je Vučić uništio vojsku.

„Ja sam ga zatekao u ministarstvu, sećam se kakva je tada vojska bila. Danas je vojska najmanje 10 puta jača nego što je bila. Onda ja mislim da to sve dovoljno govori. Setite se avio mitinga iz 2013. godine, bili su ruski „Striži“, i Englezi su bili. Ali srpskih aviona nije bilo. Srpskih lovaca nije bilo, bilo je bombardera Orlova i G-4″ rekao je on.

Vučić je rekao da u vreme o kom je govorio Bošković vojnici nisu imali ni čizme, a danas, kako kaže, izgledaju kao u najboljim vojskama.

Na pitanje novinara o nabavci Rafala i paketu naoružanja, kao i verziji samog aviona, Vučić je rekao da ne želi da komentariše “ ljubomorisanje iz okruženja“.

„Ne želim da komentarišem ljubomorisanje iz okruženja. Dakle, vodimo razgovore, o tome ko može da dobije raketu Meteor, to mogu da dobiju Grci, a mi i Hrvati možemo da dobijemo MICA rakete. Imaju domet do 300 kilometara. Radimo na tome, svu opremu smo već kupili, od destilovane vode do odela za pilote. I kupujemo najnoviju verziju Rafala, 4.1, primljena je tek pre mesec dana u francusku vojsku. Kupovali smo sve najbolje, mnogo smo para dali. Srećom, Siniša je otišao, uzeo bi neku motku da nas mlatne po glavi. Kod nas je sve novo, modernizovano. Obratite pažnju na helikoptere, ne služi to nama za slikanje, već za odbranu zemlje“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari