U Vlasotincu izražavaju zadovoljstvo stavom Vlade Srbije da nadležna ministarstva preduzmu konkretne mere na zaštiti ne samo Vlasine, nego i njenih pritoka, posebno reke Lužnice, što je i bio glavni cilj nedavne peticije građana, koji su se u velikom broju odazvali pozivu nevladine organizacije Eko baza Jug.

Vlada Srbije je najdirektnije zatražila intervenciju nadležnih inspekcijskih organa, jer ukoliko dođe do daljeg ugrožavanja Vlasine, biće dovedeno u pitanje snabdevanje vodom oko 25.000 stanovnika vlasotinačkog kraja.

Vlasotinčani su posebno kivni na niški vodovod koji pokušava da preusmeri još jedan deo reke Lužnice, najveće pritoke Vlasine, pa bi tako bio ozbiljno doveden u pitanje biljni i životinjski svet kako u Vlasini, tako i u drugim rekama na ovom području. Vlasotinčane posebno brine najnovija namera niškog vodovoda da proširi sadašnje kapacitete na Lužnici sa 500 na 800 litara vode u sekundi.

Krajinčanićpodvlači da je rešenje veoma jednostavno, jer je dovoljno da se sa svih izvorišta, a njih je deset u slivu Vlasine, utvrde kapaciteti i tada bi se znalo koji je tzv. biološki minimum ispod kojeg se jednostavno ne može ići.

– Nadamo se dogovoru, ali ako do njega ne dođe, nećemo odustati od odbrane legitimnih interesa. U protivnom, spremni smo da ih branimo i na sudu – kaže Miroslav Krajinčanić.

Ekološka baza

Prava ekološka bomba dogodila se pre nekoliko godina zbog ispuštanja velikih količina nafte iz crnotravske Tehničke škole. Posledice su bile velike, jer je mesecima bilo zabranjeno korišćenje vode, a sreća je da gradski vodovod nije bio zagađen. Sanitarni inspektori Jablaničkog okruga su poslednjih godina donosli rešenja o zabrani kupanje u Vlasini, što se dogodilo i minulog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari