Zaštita rektorke je zaštita autonomije univerziteta 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

U ovoj situaciji i ovom trenutku zaštita rektorke Ivanke Popović znači zaštitu univerziteta i njegove autonomije – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, komentarišuči napade iz vrha vlasti na Ivanku Popović, nakon što je stala na stranu studenata koji su 12 dana blokirali Rektorat, boreći se, kako je rekla, za autonomiju i ugled Univerziteta.

Sagovornici Danasa veruju da će akademska zajednica stati iza rektorke i očekuju da takav stav zauzmu sva univerzitetska tela, koja će, kako saznajemo, danas održati zajedničku sednicu.

– Pozicija rektorke ni najmanje nije zavidna. Ona je bila i sigurno će biti pod velikim pritiskom. Ona ni sa kim nije delila kako ti pritisci izgledaju. Ali je značajno da je iz takve pozicije smogla snage da stane uz univerzitet i studente. To je velika i važna stvar. Ubeđena sam da će, bez obzira što profesori ne žele o tome javno da govore, univerzitet uraditi sve što bude potrebno da se zaštiti rektorka – kaže Stojković, komentarišući to što više profesora koje smo juče zvali nije htelo da govori o napadima vlasti na rektorku.

Danijel Sinani, profesor Filozofskog fakulteta, i jedan od učesnika pregovora sa studentima u blokadi, kaže za Danas da je rektorka već dobila podršku kolega iz Rektorskog kolegijuma i ne sumnja da će iza nje stati i ostali članovi akademske zajednice i najvažnijih univerzitetskih tela.

– Univerzitet u Beogradu je jedina institucija koja je ostala autonomna i samostalna, i to će biti razlog više da se napadi intenziviraju i da im rektorka bude izložena sa raznih strana, ali koliko ja vidim i osećam, podrška naše akademske zajednice je bezrezervna. Samo tražimo da nas ostave da radimo svoj posao i da se niko ne meša – kaže Sinani.

Na pitanje kako se našao u timu pregovarača sa studentima, on pretpostavlja da je pozvan kao profesor Filozofskog fakulteta, ustanove koja uživa ugled i kod studenata i u javnosti, i redovno se oglašava o svim dešavanjima u društvenom životu. Kao drugi razlog navodi činjenicu da je u nekoliko navrata dok je bio prodekan, a jedno vreme i v.d. dekana, vodio ozbiljne razgovore sa studentima koji su najavljivali moguću blokadu Filozofskog fakulteta, a koji su završavani dogovorom.

– Način na koji se priča o rektorki i Univerzitetu u Beogradu je neprimeren. Ivanka Popović je dostojanstvena osoba koja je postupila kako treba u ovoj situaciji. Napad na instituciju rektora, nekoga ko predstavlja univerzitet je nezamisliv u civilizovanom svetu. Naravno da niko nije nedodirljiv i da može da bude kritikovan ako ne radi dobro, ali izjave koje smo čuli prethodnih dana su nedopustive – smatra Sinani.

Na pitanje šta će biti ukoliko Odbor za profesionalnu etiku donese odluku da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, Biljana Stojković kaže da ne može da veruje da će se to desiti jer je situacija jasna i jer se, prema njenim saznanjima, pronalazi sve veći broj delova u spornoj disertaciji koji su prevedeni bez navođenja autora. Ona ističe da su članovi Odbora časni ljudi, te da bi svi na univerzitetu bili iznenađeni ako njihova odluka bude pozitivna po ministra finansija.

– Ako se kojim slučajem to desi, onda smo stvarno u velikom problemu – smatra Stojković.

Danijel Sinani napominje da je važno da se ishod postupka ne prejudicira, bez obzira šta bilo ko privatno misli ili zna o osporenom doktoratu.

– Bilo je o tome reči prilikom razgovora sa studentima. Mi smo spremni da u skladu sa svojim ovlašćenjima i dužnostima damo komentar i u jednoj i u drugoj situaciji. Ali sada je, pre svega, važno da ne bude pritisaka, da Odbor može samostalno da donese svoju odluku, a nakon toga će rektorka u skladu sa svojim ovlašćenjima i moralnom odgovornošću izneti svoje mišljenje – ističe Sinani.

Bivša rektorka Univerziteta u Novom Sadu Radmila Marinković Nedučin rekla je za Danas da ceni zalaganje svakog člana akademske zajednice, a posebno onog ko je na čelu Univerziteta u Beogradu, za autonomiju i autonomne odluke univerziteta. Sve drugo bi zahtevalo ozbiljniju analizu, odgovorila je Nedučin na pitanje kako komentariše napade na rektorku Ivanku Popović.

Inicijativni odbor Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) podržao je rektorku UB i studente u protestu da pronađu rešenje koje je u interesu cele akademske zajednice. Oni su u saopštenju ocenili da je autonomija univerziteta još jednom dovedena u pitanje izjavama predsednika Srbije, predsednice Vlade i najviših funkcionera vladajuće partije. Pozivaju organe Univerziteta i sve kojima je stalo do odbrane vrednosti akademskog rada i slobode misli, da javno iskažu solidarnost sa rektorkom i studentima.

„Izjave predsednice Vlade da se rektorka „svrstala na jednu političku stranu“, kao i nedvosmisleno odbacivanje plagijata ministra finansija od strane najviših predstavnika vlasti, obesmišljavaju autonomiju univerziteta i slobodu da samostalno odlučuje o pitanjima koja spadaju u isključivu nadležnost univerziteta. Predsednica Vlade je označila rektorku i studente kao političke protivnike, čime se javno opredelila da bude premijerka samo dela građana koji su njeni politički istomišljenici. Još jednom skrećemo pažnju da ovakvi postupci ukazuju na duboko nerazumevanje suštine autonomije univerziteta i naučnoistraživačkog rada. Beogradski univerzitet nije ni vladina agencija, ni politička stranka i nedopustivo je da bilo koja vlast koristi moć i zloupotrebu institucija da bi vršila pritisak na Univerzitet i njegovo rukovodstvo. Stoga snažno osuđujemo napade na rektorku u prorežimskim medijima“, piše u saopštenju Inicijativnog odbora MASA, koje su potpisali Dalibor Petrović, Đorđe Pavićević, Galjina Ognjanov, Gazela Pudar Draško i Nenad Makuljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari