Na inicijativu Odbora za bezbednost Požarevca, u svečanom salonu Gradskog zdanja potpisan je Protokol o međusektorskoj saradnji u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici.

Predsednik Skupštine grada Momir Ilić, ovom prilikom u funkciji predsednika Odbora za bezbednost, ističe da je cilj ovog protokola sveobuhvatno sprečavanje nasilja u porodici i zaštita žrtava. Dodaje da je od velikog značaja stvoriti podršku i saradnju svih nadležnih službi. – Doneli smo odluku Skupštine grada Požarevca na sednice održane 23 decenbra 2011 godine o formiranju Odbora za bezbednost grada Požarevca. Svrha formiranja ovog veoma značajnog instituta sa detaljima koji su napisani u obrazloženju rešenja i odluke koje je Skupština donela, odbor je formiran sa ciljem da uspostavi saradnju između grada Požarevca i lokalne samouprave, policijske uprave grada Požarevca, i onih institucija koje su zadužene za poštovanje zakona i propisa u obezbeđenju javnog reda i mira. Svrha saradnje ovih subjekata je u funkciji unapredjenja sigurnosti, bezbednosti na teritoriji grada Požarevca kako bi on bio u boljem svetlu. Bitno je da smo imali više sastanaka i da su u neđuvremenu ove institucije održale određene tematske sastanke sprovodeći sveobuhvatnu edukaciju.

Što se tiče dela koji je trebalo da sprovede Policijska uprava, edukovani su radnici u prosveti, mesnim kancelarijama, mesnim zajednicama… Na taj način policija je doprinela da se ovaj početak veoma zajedničkog zadatka uspostavi na realnim okvirima.

Na predhodnoj sednici formirani su odbori a takođe su formirani su pododbori: za bezbednost omladine i dece, za borbu protiv bolesti od zavisnosti, za sprečavanje nasilja u porodici i trgovinu ljudima i četvrti odbor je za sprovođenje odnosa bezbednosti građana grada Požarevca, rekao je Ilić.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, koji je zamenik predsednika Odbora za bezbednost, ukazao je na povećanje žrtava nasilja u porodici i rekao je da je svrha ovog Protokola da osigura uslove za delotvoran i celovit rad svih nadležnih tela radi unapređivanja sigurnosti i zaštite i pomoći žrtvama nasilja u porodici. – Utvrdili smo da postoji povećanje nasilja u porodici i da je taj trend u porastu pa već postaje zabrinjavajući. Zbog toga smo vršili konsultacije i došli na ideju da bi trebalo, pre svega, da se stvori motivacija i saradnja, između bitnih činilaca odnosno službi koje treba da vrše poslove iz oblasti propisa i nadležnosti određene ingerencije. Neophodna su određena upustva odnosno da se sve službe obavezuju da imaju odgovarajuće procedure, jasnu ulogu i jasno određenu odgovornost u svojim segmentima kako bi to što smo danas potpisali moglo da živi da na najbolji način stvori veću sigurnost našim sugrađinima. Ono što bih posebno izdvojio jesu principi i ciljevi ovih protokola, pre svega jeste bezbednost i sigurnost žrtava, hitnost u postupanju zaustavljanje nasilja, zatim sprečavanje budućih događaja nasilja, zdrastveno zbrinjavanje žrtava, poštovanje potreba prava, emocija i odluka žrtava, izbor najcelishodnije procedure i pozivanje stručnih kompetencija kroz planske edukacije i afirmacija primere dobre prakse. Ciljevi protokola su unapređenje standardizovanje postupanje profesionalaca u situaciji utvrđivanje nasilja, planiranja mera zaštite, i praćenje efekata preduzetih mera, povećavanje udela sudskih, proceduralnih u sancionisanju počinilaca nasilja u porodici. Tu je i formiranje jedinstvene baze podataka i podizanje bezbednosti snižavanja nivoa stresa profesionalaca i volontera angažovanih na zaštiti žrtava. Predlažemo da se kupe mobilni telefoni i preplatne kartice i da se već angažovanim volonterima daju nove kartice.

Mi u gradu Požarevcu nemamo takozvanu „sigurnu kuću“ ali u gradu Smederevu je izgrađena jedna nova sigurna kuća koja ima mogućnosti da u apartmanima može da primi građane iz iz Podunavskog i Braničevskog okruga tako da žrtve nasilja mogu biti meštene i tamo, kazao je Milosavljević.

Protokol su potpisala ovlašćena lica: načelnik gradske uprave grada Požarevca Goran Milenković, direktor Centra za socijalni rad Miroslav Stojimirović, vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda Požarevac Slavica Petrović, v.f. funkcije Višeg suda u Požarevcu Dragan Vučićević, načelnik Policijske uprave u Požarevcu Dejan Radenković, v.d. predsednika Osnovnog suda Dobrica Živković, javni tužilac za Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu Ljiljana Milanović, direktor Doma zdravlja Požarevac dr Ljubiša Jovanović, direktor Predškolske ustanove u Požarevcu Dragan Nikolić, predsednik Aktiva srednjih škola na teritoriji grada Požarevca, dr Dejan Savić i predsednik Aktiva osnovnih škola Goran Seger.

U večernjim časovima održana je veoma posećena tribina sa tematikom trgovine ljudima i nasilja u porodici na kojoj je, pored sadržajnih izlaganja eminentnih stručnjaka u ovim oblastima i sadržajnih diskusija, prikazano filmsko ostvarenje „Sestre“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari