Opština Pirot posle zaštite geografskog porekla pirotskog ćilima pokrenula je inicijativu i za zaštitu geografskog porekla pirotskog kačkavalja po kome je ovaj grad bio poznat i van granica zemlje. Trenutno se pod ovim imenom u Srbiji prodaje kačkavalj koji nema ta svojstva niti je sa ovog područja. Elaborat za njegovu zaštitu je većurađen, a Zavod za intelektualnu svojinu je do sada dva puta zbog nepotpune dokumentacije odbijao zahteve proizvođača iz pirotskog kraja da se kačkavalj zaštiti.

Vesna Lazarević iz SO Pirot tvrdi da je zaštita geografskog porekla kačkavalja neophodna i da pirotski kačkavalj ispunjava sve uslove da dobije najviši nivo zaštite, odnosno zaštitu imena porekla.

– Samo standardizovan proizvod može da se pojavi na evropskom tržištu i ti proizvodi su mnogo traženiji. Zaštita imena porekla dovešće do izjednačavanja kvaliteta i ukusa, a po okončanju tog procesa biće formirana i komisija koja će kontrolisati kvalitet proizvoda. Pirotski kačkavalj moći će da se proizvodi samo na području pirotske opštine, a zaštitom pirotskog kačkavalja priznaće se njegovo geografsko poreklo u još 25 zemalja i tako otvoriti i prostor za izvoz – kaže Lazarevićeva.

Zoran Tošić, jedan od inicijatora i učesnik u izradi elaborata, inače vlasnik mlekare Visočica, kaže da većnekoliko godina pokušava, zajedno sa ostalim proizvođačima, da zaštiti geografsko poreklo kačkavalja.

– Ipak je na kraju bila potrebna pomoćopštine. Ne možemo da postignemo realnu cenu, jer pre prodaje naš kačkavalj u zavisnosti od težine pogača koje pravimo mora da „odleži“ i do 60 dana. Nelojalna konkurencija pravi kačkavalj industrijski, sledećeg dana pakuje i trećeg dana proizvod se nalazi na tržištu – kaže Tošić, dodajući da je zbog toga i potrebna zaštita geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Tošićje jedan od četvorice proizvođača kačkavalja u ovom kraju. Pirotski kačkavalj se proizvodi i u radionici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ u Pirotu. Iz ovog kraja je godišnje i do 30 vagona kačkavalja bilo plasirano na inostrano tržište, dok se godinama unazad ta proizvodnja smanjuje, kao i broj ovaca na staroplaninskim pašnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari