Bezbednosna signalizacija u preduzećima nije samo zakononska obaveza, njena praktična vrednost nije uvek očigledna, ali činjenica je da poštovanje bezbedonosnih procedura predstavlja najvažniji uslov za očuvanje zdravlja radnika.

Ova signalizacija je jedan od najvažnijih mera celokupnog sistema za bezbednost i zaštitu na radu a najvažniji zadatak svakog radnika pre ispunjavanja radnih obaveza jeste da se nakon posla kući vrati zdrav i živ. Rad u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ zahteva veliku koncentraciju imajući u vidu sve rizike koji postoje u proizvodnji uglja, otkrivke i električne energije.

Procedure bezbednosti na radu u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ su postavljene u skladu sa međunarodnim standardom „OHSAS 18001“. Prema ovom standardu, sistem bezbednosti i zdravlja na radu pre svega znači pravovremenu obuku i edukaciju zaposlenih i posetilaca o bezbednom ponašanju u krugu kompanije. U više od 95% slučajeva ljudski faktor jedan od glavnih uzročnika akcidenata i incidenata, jasno jeda procedura zaštita na radu počiva na edukaciji. Procedure bezbednosti imaju smisla samo ako se poštuju, jer zaposleni su ti koji upravljaju mašinama, postavljaju organizaciju i primenjuju procedure.

Bezbednosna signalizacija ubedljivo je najvažniji činilac edukacije i presudan faktor u prevenciji povreda na radu, pa je samim tim i od velikog značaja za poslovanje čitave kompanije i njene rezultate. Signalizacija upozorava na opasnosti i objašnjava posebne mere koje je potrebno preduzeti radi izbegavanja povreda, podiže svest o potencijalnim problemima koji se mogu pojaviti i daje uputstva u slučaju kriznih situacija kao što su havarije ili akcidenti. U radnom okruženju prepunom potencijalnih opasnosti, jasna i pravilno raspoređena signalizacija usmerava zaposlene i čini da se ponašaju opreznije.

Odgovarajuća signalizacija je najvažniji aspekt edukacije na polju bezbednosti na radnom mestu iz još jednog razloga: jasnim i odgovarajuće postavljenim znacima se i posetioci najefikasnije pravovremeno obaveštavaju i upozoravaju o potencijalnim opasnostima, čak i u slučaju da nisu prošli adekvatnu obuku za bezbednost na radnom mestu. Shvatajući značaj bezbednosne signalizacije u prevenciji povreda i smanjenju broja akcidenata, u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ ova signalizacija je postavljena na svim potencijalno kritičnim lokacijama u okviru cele kompanije.

Planom implementacije bezbednosnih mera u „TE-KO Kostolac“ predviđeni su i postavljeni znaci ciljano kreirani za specifične potrebe i opasnosti na u okviru privrednog društva. Starajući se za to da sve lokacije u „TE-KO Kostolac“ budu propisno i vidno obeležene odgovarajućim znacima za sve vrste opasnosti koje se na lokaciji mogu susresti, pokazana je odlučna nameru da se unapredi sigurnost zaposlenih i posetilaca. Bezbedno ponašanje na radu počinje od signalizacije i poštovanja upozorenja, ali se tu ne završava. Svi zaposleni u „TE-KO Kostolac“treba da svojim pretpostavljenima prijave sve uočene nedostatke i lokacije koje nisu pokrivene odgovarajućom bezbednosnom signalizacijom i da ukažu na neadkevatnu ili loše vidljivu signalizaciju.

Iz ugla zaposlenih

Zoran Cvetković, radnik u održavanju turbogeneratorskog postrojenja TE „Kostolac B“: – Zaštitni znakovi nam pomažu u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka jer nas opominju i upozoravaju. Zaposleni u ovoj elektrani, moje kolege, znaju bezbedonosne procedure jer sama priroda našeg posla traži i maksimalnu pažnju i maksimalnu koncentraciju, zbog čega su jasno istaknuti znaci o bezbednosti izuzetno korisni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari