Zaštitnik građana: Hitne promene u zaštiti od nasilja 1Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom 10. decembra ,Međunarodnog dana ljudskih prava, ukazao je na značaj usvajanja novih zakonskih rešenja kojim će biti uspostavljena delotvorna manjinska politika, zasnovana na saglasnosti svih učesnika, nacionalnih manjina i društva u celini.

„Donošenje izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama (ili donošenje novih), kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kako bi se stvorio pravni osnov za upis podataka o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih u javnoj upravi, omogućiće planiranje i praćenje primene mera radi ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina na srazmernu zastupljenost prilikom zapošljavanja u javnoj administraciji“, navedeno je u večerašnjem saopštenju iz kancelarije zaštitnika građana.

„U svetlu ovih pojava, od kojih su neke poput talasa migranata i izbeglica vidljive i u Srbiji, suočavamo se i sa višegodišnjim problemima naših građana u ostvarivanju njihovih prava“, istakao je Pašalić.

On je konstatovao da su i dalje posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBTI populacija.

„Nezaposlenost, ali i neispunjavanje obaveza poslodavaca prema zaposlenima čine njihov socijalni položaj nesigurnijim, posebno u susretu sa neefikasnom administracijom“, naveo je Pašalić i dodao da je ostvarivanje imovinskih prava građana Republike Srbije i dalje praćeno dugotrajnim postupcima.

Zaštitnik građana upozorava da su neophodne hitne i neodložne promene u načinu rada na prevenciji i zaštiti od nasilja, odnosno, obezbeđivanje adekvatnih resursa i dosledna primena zakona i propisa koji uređuju zaštitu žena od nasilja, u skladu sa preporukama Zaštitnika građana.

„Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavna su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava. Društvo koje želi takve medije mora biti spremno na neprestano angažovanje države, nevladinog sektora, medija i građana“, poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari