Zaštitnik građana: Ne bih voleo da se starije žene sa sela shvataju kao socijalna kategorija 1foto FoNet Milica Vučković

U selima Srbije živi 336.000 starijih žena, od čega je 74.000 starije od 80 godina, i ne bih voleo da se one shvataju kao socijalna kategorija, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je pre otvaranja sastanka Mreže za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) rekao da društvo tim ženama duguje veliku zahvalnost zbog čega im se mora dati mesto koje zaslužuju.

Pašalić je istakao da društvo, ukoliko pomogne starijim ženama koje žive na selu, pomaže i očuvanju sopstvenog identiteta i tradicije.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk da su za tu organiziaciju lokalne socijalne usluge i socijalna zaštita među ključnim temama.

On je istakao da SKGO proteklih godina veoma intenzivno radi sa gradovima i opštinama uz podršku Evropske unije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na razvoju socijalnih usluga.

Tarbuk je najavio da će u 20 opština biti obezbeđena stručna i tehnička podrška i finansijka podrška za unapređenje lokalnih socijalnih usluga.

Dodao je da će 2024. godine biti otvorena grant šema zahvaljujući kojoj će druge opštine moći da konkurišu sa svojim projektima kojima je cilj unapređenje ili uspostavljanje novih socijalnih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari