Zaštitnik građana: Pretnje upućene Aleksandru Vučiću, pokazuju da je digitalno nasilje realnost 1foto FoNet/Instagram

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da uvrede, ali i pretnje koje se upućuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jasno potvrđuju da digitalne platforme odavno nisu mesto za razmenu mišljenja, već prostor za obračun sa neistomišljenicima, čije se posledice, po pravilu, reflektuju na stvarni život.

Pašalić je u saopštenju istakao da je digitalno nasilje realnost i da je problem u tome što se javna reč, „izrečena na takav način ne sankcioniše, barem ne u dovoljnoj meri, iako podleže kaznenoj politici“.

„Opravdanje se ne može tražiti u ograničavanju slobode izražavanja, jer upravo to fundamentalno ljudsko pravo, pored etičkih, ima i normativna ograničenja kako bi se sprečila svaka zloupotreba i sprečilo legitimisanje govora mržnje“, naveo je Pašalić.

Pašalić je istakao da nijedno pravo ne može biti važnije od prava na život i integritet pojedinca.

„To je i razlog što Srbija, kao i sva demokratska društva, pored ustavnih, krivičnih i drugih normativa u čijem je domenu zaštita dostojanstva i ugleda ličnosti, ali i javnog reda i mira, poštuje i principe Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu obaveza i odgovornosti koje treba da prate slobodu izražavanja, radi zaštite prava drugih“, istakao je Pašalić.

Zaštitnik građana je dodao da sankcionisanje neprimerenih istupa u javnom prostoru treba da doprinese i širenju svesti o tome da društvene mreže, ne oblikuju samo način komunikacije pojedinaca i grupa, već vrše uticaj na društvo u celini, formirajući njegovu kulturu, sistem vrednosti i kodekse ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari