Zaštitnik građana traži hitno izjašnjenje Ministarstva prosvete, ZUOV demantuje 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) demantovao je informaciju Zaštitnika građana da nije u traženom roku dostavio izjašnjenje koje je ta institucija tražila povodom pritužbe Hrvatskog nacionalnog vijeća. 

Naš list je imao uvid u kompletnu dokumentaciju koju je ZUOV poslao, a koja je u službi Zaštitnika građana zavedena još 28. oktobra.

Prethodno, Danasu je rečeno da je zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio zahtev Ministarstvu prosvete i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da se hitno izjasne povodom slučaja spornih udžbenika za srpski jezik u kojim se negira postojanje hrvatskog jezika.

– Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nisu u određenom roku dostavili Zaštitniku građana podatke i relevantnu dokumentaciju u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada pokrenutom po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine. Zbog toga je Zaštitnik građana ovim nadležnim organima uputio zahtev za hitno izjašnjenje i dostavljanje dokumentacije u ovom slučaju – naveli su ranije danas za naš list u službi Zaštitnika građana.

Podsetimo, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji zatražilo je zaštitu i reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, smatrajući da je hrvatska nacionalna manjina u Srbiji izložena diskriminaciji pošto se u nekim džbenicima za srpski jezik našla formulacija da hrvatski jezik ne spada u grupu južnoslovenskih.

Autori se pozivaju na mišljenje Odbora za standardizaciju srpskog jezika da su južnoslovenski jezici bugarski, makedonski, slovenački i srpski, te da uz srpski jezik treba dati napomenu da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski.

Ovakvo tumačenje izazvalo je oštre reakcije u Hrvatskoj, a premijer te države Andrej Plenković zatražio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ovaj problem reši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari