Zaštitnik građana: Utvrđeni propusti u radu Policijske stanice u Srbobranu, gde je muškarac izvršio samoubistvo 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Zaštitnik građana je u ispitnom postupku kontrole rada Policijske stanice u Srbobranu utvrdio propuste u radu ove policijske stanice, povodom samoubistva koje je zadržano lice izvršilo u tim prostorijama 6. maja.

Zaštitnik građana je, između ostalog, utvrdio da policijski službenici koji su preuzeli smenu u 18 sati tog dana nisu u kontinuitetu preduzimali mere i radnje za koje su nadležni i ovlašćeni a koje su od značaja za bezbednost zadržanog lica.

Pored navedenog, Zaštitnik građana je konstatovao da su prostorije za zadržavanje u PS Srbobran renovirane na način koji povećava rizik od samopovređivanja i drugih neželjenih događaja, s obzirom na to da se na novim ulaznim vratima sa unutrašnje strane, preko manjeg otvora – prozora namenjenog za neposredan nadzor nad zadržanim licem, nalaze dve deblje metalne šipke na rastojanju dovoljnom da se između njih provuče deo posteljine ili odeće, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Dodaje se da imajući u vidu da su bez odlaganja preduzete radnje usmerene na utvrđivanje individualne odgovornosti, odnosno da su pokrenuti disciplinski postupci i dva policijska službenika udaljena sa rada, kao i da je o navedenom događaju obavešteno nadležno javno tužilaštvo, Zaštitnik građana nije uputio preporuke za pokretanje postupaka u cilju utvrđivanja odgovornosti u konkretnom slučaju, već je zatražio da bude obavešten o ishodu pokrenutih postupaka.

U cilju unapređenja rada organa uprave i sprečavanja sličnih propusta u budućnosti, Zaštitnik građana je uputio preporuku da PS Srbobran obezbedi da se nad svakim zadržanim licem vrši nadzor tokom boravka u prostoriji za zadržavanje koji će uključiti kontinuirano praćenje sistema audio-video nadzora, kao i povremene obilaske zadržanog lica od strane policijskih službenika koji će se evidentirati u zapisnik o zadržavanju.

Zaštitnik građana je uputio i preporuku da MUP, Direkcija policije, PU Novi Sad, PS Srbobran bez odlaganja preduzme aktivnosti kako bi se otklonili nedostaci na vratima prostorija za zadržavanje, odnosno rizik od samopovređivanja i drugih neželjenih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari