Zaštitnik građana zatražio od RGZ da bez odlaganja odluči o žalbama građana u vezi sa katastrom 1Foto: Radnik.rs

Zaštitnik građana je utvrdio da je Republički geodetski zavod (RGZ) načinio propuste u radu na štetu građana i da nije postupao po presudi Upravnog suda.

Ombudsman je zato zatražio da zavod bez odlaganja odluči o žalbama i donese odluke zasnovane na zakonu, saopštila je danas njegova kancelarija.

U saopštenju je navedeno da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada RGZ-a na osnovu brojnih pritužbi građana koji su bili nezadovoljni zbog nedonošenja odluka RGZ po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti i nepostupanja po presudi Upravnog suda.

Tokom postupka kontrole, utvrdio je da RGZ nije preduzeo sve aktivnosti u cilju blagovremenog donošenja odluka po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti, niti je u zakonskom roku postupio po presudi Upravnog suda, sve na štetu podnosilaca pritužbi.

Zaštitnik građana je ponovo ukazao RGZ-u da argumenti za nepostupanje po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti koje je dostavio ovoj instituciji nemaju uporište u bilo kojoj važećoj zakonskoj odredbi.

Objasnio je da se odredbe zakona kojima su propisani rokovi ne mogu rastegljivo tumačiti, kao i da RGZ potpuno neosnovano pravi razliku u postupanju po predmetima koji se vode preko E-šaltera i onih koji se ne vode na taj način.

Dodao je da time RGZ određenu grupu građana stavlja u nepovoljniji položaj.

Zatražio je, s obzirom da ostvarenje imovinskih prava u određenom broju slučajeva zavisi od okončanja predmeta u kojima je izjavljena žalba, da ga RGZ u roku od 60 dana obavesti o postupanju po preporukama, da odluči po žalbama građana i donese meritorne odluke.

Od RGZ-a je zatražio i da preduzme sve potrebne mere da obezbedi blagovremeno odlučivanje u upravnim stvarima, uz poštovanje zakonom propisanih rokova.

Zatražio je od RGZ i da vodi računa da se u drugostepenom postupku odluke donose bez odlaganja, kao i da preduzme sve potrebne mere kako bi se obezbedilo blagovremeno postupanje po pravosnažnim presudama nadležnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari