Zaštitnik građana Zoran Pašalić: Nasilje ne sme da postane model ponašanja 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, da sve teži oblici nasilja među decom upozoravaju da mere i aktivnosti koje društvo i država ulažu u borbu protiv te pojave nisu dovoljne.

Pašalić je u saopštenju poručio da nasilje ne sme da postne model ponašanja, preneo je njegov kabinet.

Naveo je da je vršnjačko nasilje „veoma ozbiljan socijalni i psihološki problem današnjice“, a, kako je kazao, „sve teži oblici nasilja među decom upozoravaju da mere i aktivnosti koje društvo i država ulažu u borbi protiv te pojave nisu dovoljne“.

Ukazao je na to da vršnjačko nasilje obuhvata različite oblike agresivnog ponašanja među decom i adolescentima, od verbalnog i fizičkog nasilja, socijalnog isključivanja do nasilja putem interneta, a kako je podsetio, na žalost, dovodi i do tragičnog ishoda.

Prema njegovim rečima, ne sme se okretati glava ni od najblažih oblika nasilja i da je na svaki potrebno reagovati.

„Moramo obratiti posebnu pažnju na opasnost od zlostavljanja preko društvenih mreža, jer ga je vrlo teško pratiti, a može imati veoma ozbiljne posledice po mentalno zdravlje žrtve“, rekao je zaštitnik građana.

Zbog kompleksnosti problema, kako je kazao, „važno je imati odgovarajuće politike, usmerene prema iskorenjivanju svih oblika nasilja u društvu, kao i izgradnji sistema vrednosti zasnovanog na međusobnom poštovanju, empatiji, razumevanju i prihvatanju različitosti“.

„To podrazumeva koordinisane aktivnosti svih relevantnih institucija, uključujući obrazovne ustanove, roditelje, stručnjake i širu zajednicu“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari