nevena madžarević foto Nebojša Babićfoto Nebojša Babić

Nevena Madžarević koja svako jutro od ponedeljka do petka informiše gledaoce u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova od danas se na neko vreme oprašta od gledalaca.

Nevena je dobitnica stipendije United Media za Rojtersov program studija novinarstva na Univerzitetu Oksford.

Reč je o stručnom usavršavanju, a Madžarević u razgovoru za Danas priča o tome, šta ovaj studijski boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu znači za nju, o bavljenju profesionalnim novinarstvom, ali i o novim izazovima i mogućnosti da ono što bude naučila na Oksfordu primeni i kod nas.

Počela je nova sezona jutarnjeg programa Probudi se. Šta u njoj čeka gledaoce?

– Od prvog septembra krenuli smo na isti način kako to činimo već više od četiri godine. Naša misija je da informišemo gledaoce, ali da ih na početku dana ne opteretimo. Da napravimo pravi balans između ozbiljnih političkih razgovora u studiju i izveštaja naših reportera iz cele zemlje. Dajemo pravu meru informative i zabave. To se pokazalo kao uspešno, što nam govore i rezultati gledanosti od početka sezone, ali i sagovornici i gosti. Kada zovemo goste više ne moramo da im kažemo satnicu, dovoljno je da im spomenemo ime rubrike i oni već znaju koje je to vreme. To je pokazatelj da smo postali deo njihove jutarnje rutine.

Gledaoci vas neko vreme neće videti na ekranu budući da odlazite na Oksford. Dobitnica ste stipendije United Media za Rojtersov program studija novinarstva na Univerzitetu Oksford, šta ovo stručno usavršavanje znači za vas?

– Privatno to jeste ostvarenje moje želje, da jedan deo svog školovanja provedem van Srbije. Mislim da je došlo u pravom trenutku, kada sam profesionalno ispunjena i kada imam potrebu da dalje učim i razvijam se. Provesti šest meseci na Rojtersovom institutu za novinarstvo i biti deo ovog programa je privilegija, čast, ali i velika odgovornost.

Medijska slika u Srbiji značajno je drugačija od one u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako pogledamo najnoviji izveštaj Reportera bez granica, Srbija je po indeksu medijskih sloboda čak na 98. mestu, a UK na 23. Šta će za vas značiti to što ćete videti kako funkcioniše profesionalno novinarstvo u jednoj od najstarijih demokratija na svetu?

– Privilegija je učiti od najboljih, a Rojtersov institut na Oksford Univerzitetu zaista okuplja najbolje. Kada sam počela da se bavim informativnim novinarstvom na staroj TV B92 prolazili smo svi BBC školu i poštovali te standarde. Sada ću imati prilike da upravo u toj kući vidim gde su oni danas i gde smo mi u odnosu na svetski poznate medije, jer program podrazumeva posete svim britanskim medijskim kućama.

Hoćete li iskustva koja steknete u UK moći da primenite kad se vratite u Srbiju?

-To jeste i ideja ovog programa. Rojters Institut izabere 30 novinara iz čitavog sveta, na osnovu projekata koje smo predložili. Tokom šest meseci bavimo se istraživanjem kroz rad sa mentorima, posećujemo medijske kuće da bismo na kraju sve to pretočili u finalni rad kojim završavamo program. Ideja je da upravo to čime smo se bavili kasnije primenimo u matičnim kućama. Tome se posebno radujem. Da sve naučeno koristim u svakodnevnom poslu i da učinim da emisija „Probudi se“ bude još bolja.

Jesu li i koliko principi slobodnog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva primenjivi u Srbiji?

– Na moju sreću u kući u kojoj radim jesu. Ali, kada godinama predstavnici vlasti i svi nosioci javnih funkcija ne žele da govore za vaš medij, kao što je to slučaj sa TV Nova, veliki je izazov raditi onako kako pravila profesije nalažu. Praktično svojom tišinom pokušavaju da od nas naprave medij na kojem se neće čuti druga strana. Mi im to ne dozvoljavamo.

Vratimo se na jedan od najgledanijih jutarnjih programa u Srbiji. Hoće li vam nedostajati, možete li da se setite nekih lepih trenutaka dok ste radili emisiju?

– S obzirom na to da „Probudi se“ osećam kao autorski projekat i da mi je poslednje četiri i po godine postao način života sigurno je da će mi faliti. Nedostaće mi ljudi sa kojima započinjem jutra kao i oni sa kojima sam u kontaktu tokom celog dana kada pravimo emisiju za sutra. Ali, računam da nam je potrebno malo i da predahnemo jedni od drugih. U prevodu – da se malo odmore od ritma koji im zadajem!

Budući da ćete privremeno biti odsutni, ko će se brinuti o emisiji dok se ne vratite?

– Emisija je u dobrim rukama i to me čini spokojnom. Ekipu urednički predvodi Dušan Telesković, a pred kamerama će se naći tandem Iva Kosovac i Marko Katić. Ono što je svojstveno našem jutarnjem programu je kompletna posvećenost emisiji svih članova tima. Često se desi da realizatori predlože teme, novinari „voze“ emisiju iz režije, a vozači nam snime pokrivalice…I sve to se vidi na ekranu. Ključ uspeha leži u zajedništvu, posvećenosti i mogućnosti da svaki član tima izrazi svoju kreativnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari