Zašto đaci izostaju sa časova fizičkog vaspitanja?

Veštački nokti i šminka važniji od vežbanja

Ostavite komentar


  1. Kao srednjoškolci (sredinom ’80ih) morali smo da istrčimo Kuperov test, inače, pada se na popravni. Da ne pominjem atletske discipline,gimnastika, pravila grupnih sportova i slično. Doduše, i onda je bilo onih koji su pokušavali da se izvuku (uz lekarsko uverenje), ali vrlo mali broj.

  2. Nemaju sva deca istu sklonost ka sportovima, a ni predispozicije. Nehumano je maltretirati decu prinudnom fiskulturom, isto kao što je nezahvalan posao praznoglavcima naguravati znanje u mozgove očigledno nesposobne za koristan rad.

  3. Dosta su za takvo stanje zaslužni i nastavnici fizičkog vaspitanja. Iz svoje sujete, često decu teraju na vežbe kojih se neka deca i plaše ili čak i povredjuju. Nisu sva deca ista za “akrobacije“ koje traže nastavnici i eto razloga za opravdanja, čak i na insistiranje roditelja.

  4. Tzv. zainteresovani nastavnici tretiraju decu kao da su na Vest Pointu, suviše drila i rigidnosti, a oni drugi, samo daju loptu, pa hajd’ igraj basket, fudbal i sl. Ni deca nisu kao što su bila, očigledno su potrebni novi pristupi i strategije. Prof. Đorđić srpski rekla kako stoje stvari.

  5. Kao specijalista dečji hirurg imao sam u toku svoje karijere iskustvo sa davanjem opravdanja za izostanke i oslobađanja od nastave fizičkog vaspitanja. Isključivi krivci-decidirano tvrdim, su profesori fizičkog. Postoje omiljeni profesori-izvrsni pedagozi koji znaju da nastavu prilagode svakom učeniku i kod tih nastavnika nije bili slučajeva izostanaka sa nastave. Kako drugačije tumačiti pojavu da se samo kod određenih profesora javlja taj problem. Tačno je da nisu sva deca stvorena za West Point i za olimpijadu, ali sva deca vole da budu fizički aktivna ako im profesor priđe na lep način i ne zahtevajući od njih da izvode ponekad čak i neke „vratolomije“. Svi smo mi u toku školovanja imali omiljene i neomiljene profesore fiskulture i njihiva je isključiva krivica ili zasluga za odnos učenika prema ovom predmetu.

  6. Nastavnik fizičkog
    -38 godina staža
    -Učenici od 1-4 razreda/neki nisu imali čas fizičkog,nerazlikuju koja je lopta za koji sport,neznaju šta je nalevo-nadesno/
    -Gimnastika- kolut napred“nepostoji“
    -A sad u kovid sistemu učenici su imali zabranu kolektivnog sporta na času.
    -U kovid sistemu pojedini lekari učenike su oslobadjali 2-3 meseca bilo kakve fizičke aktivnosti.
    -Stav naše struke da se profesorima fizičkog da nastava od 1-4 razreda.
    -Nije bitno ocenjivanje/i tako stoji da fizičko-muzičko- likovno/ vade prosek
    -Bitno je da se zadovolje potrebe za igru,kretanje i upoznavanje sportova sa loptom.
    -U zadnje vreme ubiše nas sa „ishodima’

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.