Zašto građani samoorganizovano brane šumu u Bavaništu i stražare 1Foto: privatna arhiva

Zbog seče dva hektara hrastove šume kod Bavaništa građani ovog kraja počeli su da stražare, da bi sačuvali staru šumu za koju kažu da im predstavlja zaklon, vodoizvorište i pluća.

Ipak, da li će i koliko dugo telima moći da sprečavaju seču stogodišnjih hrastova to niko ne može sa sigurnošću da predvidi.

Tatjana Obradović, koja je sa grupom građana pokrenula otpor krađi i nelegalnoj seči kaže da je njima ta šuma važna.

„Neophodna je nama kao selu, jer nas brani od jakih udara košave iz Vršca i Bele Crkve. Svi naši resursi vode su ovde ispod korenja ovih stoletnih stabala. Mi smo se spontano okupili. Tako da smo blokirali put i nismo im dali da iznesu ta drva“, objašnjava Tatjana Obradović.

Građani su sakupili 2.000 potpisa stanovnika iz Bavaništa za sprečavanje seče šume. Kako kažu, uspeli su da dođu do ugovora koji pokazuje da postoji ugovorna obaveza o održavanju šume i prikupljanju otpalog granja ali da je ovakva seča šume protiv zakona.

„Organizovali smo dežurstva na 4 sata smene, po nas šestoro, osmoro koliko je moglo i to traje sve do danas. I sada čuvamo našu šumu.”, navodi Marija Ćirkovački iz Bavaništa.

Aleksandar Olenik, advokat i narodni poslanik koga su građani Bavaništa ovlastili da ih zastupa pred zakonom, kaže da su građani morali sami da se organizuju, jer institucije nisu reagovale na njihove prijave:

„U roku od mesec dana u ovoj šumi u Bavaništu, koja ima oko 40 hektara, posečeno je 2 hektara šume. To je neka vrednost od oko 800.000 evra. Tako da uopšte nije mali novac u pitanju i bilo bi posečeno mnogo više, možda i sve, da se građani, nisu sami organizovali i bukvalno fizički sprečili dalju seču”, objašnjava Aleksandar Olenik.

Prema njegovim rečima, šuma se nalazi u društvenoj svojini a pravo korištenja ima DPP „Lune Milovanović“, u stečaju.

„Policija je tvrdila da je seča po zakonu, jer su se pozivali na ugovor kojim je firma “God 2022“ dobila pravo da pokupi pale grane i da održava puteve kroz ovu šumu. Taj ugovor im nije davao ovlašćenje da poseku više od dva hektara hrastove šume“, navodi advokat Olenik.

Olenik kaže da su protiv počinilaca podnete krivične prijave, i naglašava da se ovakva kriminalna akcija ne može sprovesti bez podrške onih koji odlučuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari