Zašto je Albancima sa juga Srbije bliži Vašington od Beograda: "Preševska dolina" kao tema za UN 1Albanci sa ambasadorom Hodžom u misiji UN.

Tokom višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) delegacija Albanaca iz Bujanovca i Preševa ostvarila kontakte sa zvaničnim predstavnicima Kongresa i međunarodne diplomatije ukazujući na probleme ove etničke zajednice na jugu Srbije.

Dok u Srbiji i dalje traje, neizvesnost hoće li biti još jednog ponovljenog glasanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, delegacija Albanaca koju predvodi Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD), a u kojoj su i eks predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani, te Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca (DPA), kao i aktuelni predsednik bujanovačke opštine Nagip Arifi iz Demokratske partije (DP), u Njujorku i Vašingtonu imala je više diplomatskih susreta sa predstavnicima američke diplomatije.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Albanije u Ujedinjenim nacijama (UN) Feritom Hodžom delegacija iz „Preševske doline“ ponovila je stavove o „aktuelno diskriminatorskim stavovima vlasti u Beogradu prema ovoj etničkoj zejednici“. Zatražena je podrška albanskog predstavnika u UN, da „zvanično otvori pitanje položaja etničkih Albanaca u ovom delu Srbije“.

„Ništa nije slučajno. Albanci sa juga centralne Srbije koriste diplomatskog predstavnika Albanije za zastupanje svojih interesa pred svetskom organizacijom, obizirom da Kosovo nije član UN, ali i da sada u Savetu bezbednosti nema Rusije. Ovo je kontinuitet koji sada Albancima dobro dođe da iskoriste svoju priliku u politici „propuštanja“ koju vodi Aleksandar Vučić, vezano za rešavanje statusa Srba na Kosovu i Metohiji (KiM)“, ocenjuje u izjavi za Danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa kaže da „diskriminacija koja duže od dve decenije traje od strane vlasti u Beogradu prema Albancima u ovom delu Srbije samo pogoršava stanje“.

„To ilustruje i činjenica sa ponavljanjem glasanja u Velikom Trnovcu, a posebnom govor Aleksandra Vučića na njegovoj inauguraciji za predsednika Srbije, gde je namerno ignorisao Albance kao nacionalnu manjinu, ne pominjući ulazak predstavnika u budući sastav Vlade Srbije. Očekujemo da u skladu sa regionalnim pristupom SAD i EU, a nakon rata u Ukrajni, i pitanje odnosa vlasti u Beogradu prema Albancima u „Preševskoj dolini“ bude aktuelizovan u skladu sa konvencijama na koje se Srbija obavezala pred Savetom Evrope“, navodi Mustafa za Danas.

Janjić, ovakav stav Albanaca ne dovodi u pitanje, smatrajući da „Republika Albanija odavno zastupa interese Albanaca u regionu te da nakon Briselskog sporazuma kojim su Srbi ušli u institucije na Kosovu, sada se to traži i za Albance sa juga Srbije, što očigledno nespremna vlast u Beogradu na čelu sa Vučićem ignoriše“.

„Ovde je priča o stvaranju nove realnosti koju je Vučić do sada ignorisao pokušavajući da uradi ono što je stalno propuštao u svojoj politici. Albanci znaju za Briselski sporazum, pa ono što dobijaju Srbi na Kosovu traže i za sebe na jugu centralne Srbije. Projekat stvaranja „Republike Srpske“ u južnoj pokrajni je propao, pa tako neće biti ni promene granica“ – ocenjuje Janjić.

Delegacija Albanaca sa juga Srbije imala je i sastanak sa kongresmenom Džejmsom Megovernom, koji vodi Komitet za ljudska prava, što prvi susret ovakve vrste sa predstavnicima etničkih Albanaca sa juga Srbije, a vezano za probleme poštovanja „elementarnih ljudskih prava u prvom redu brže i efikasnije integracije u državne institucije (pravosudje,zdravstvo, obrazovanje, policija…).

„Otuda je i ova poseta delegacije iz Bujanovca i Preševa važna jer očekujemo da se na najvišem nivou otvori pitanje položaja Albanaca  a u svetlu rešavanja statusa Kosova. Nismo mogli više da trpimo ignorisanje vlasti iz Beograda prema nama, jer stalno postoje problemi sa ignorisanjem naših demokratskih zahteva. Verujem da je ova poseta važna i da će njeni efekti stići i do EU, ali i Beograda“, kaže Mustafa.

Arber Pajaziti iz opozicione Demokratske alternative (DA) koju predvodi Šćiprim Arifi, za koga albanska politička javnost govori „da je blizak aktuelnom predsedniku Srbije“, govori  povodom posete njegovih političkih neistomišljenika SAD-u, da je reč o „političkoj ekskurziji i prilici za slikanje“. On je lokalnom portalu Bujanovačke izjavio da je „za analizu ko treba da pokrene albansko pitanje u ovom regionu“.

„Oni koji su dvadeset godina na vlasti u ovim opštinama činili su samo zlo.Oni su izazivali podele i represiju. Oni su odgovorni za stanje u Preševskoj dolini. I, sada za koga će lobirati ? Za one koji su se odselili u neku od zemalja EU, nemajući ovde ni minimalne uslove za egzistenciju“, rekao je Pajaziti.

Ni ovoga puta novinar Danasa nije uspeo da dobije komentar narodnog poslanika (SNS)  iz Bujanovca Nenada Mitrovića koji odavno predstavlja „nedostupan izvor“.

 

Bez odgovora iz Kabineta premijerke

Tokom dana novinar Danas poslao je pitanja, kabinetu premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić sa molbom da prokomentariše posetu delagcije političkih predstavnika Albanaca i njihov zahtev da se u UN govori o problemima etničkih Albanaca u ovom delu Srbije, ali odgovora nije bilo.

Koalicija Albanaca podnela žalbu RIK-u

Nakon trećeg ponovljenog glasanja na Biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, „Koalicija Albanaca – Ujedinjena Dolina“ koju predvodi Šaip Kamberi podnela je prigovor Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nakon što je Opštinska izborna komisija odbila njihov prigovor za ponavljanje glasova. Ukoliko RIK negativno odgovori na žalbu uslediće i tužba Upravnom sudu Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari