Zašto je Generalštab pre 20 godina "udaljio" čelnike Vojnog muzeja? 1Foto: Pixabay/ArvidO

Pre 20 godina Danas je otkrio nezapamćen skandal u Vojsci SCG. Čelni ljudi Vojnog muzeja uništili su dva šehidska nišana iz 15. i 16. veka, islamska nadgrobna spomenika koja su se nalazila u dvorištu muzeja. Zbog nanete štete Vojsci SCG Generalštab ih je udaljio sa dužnosti, piše Danas.

Načelnik tadašnje Uprave za moral Vojske SCG Vidosav Kovačević izašao je u javnost i saopštio da su zbog nepromišljenih postupaka i neprimerenog ponašanja smenjeni načelnik Vojnog muzeja Srboljub Miletić i njegov zamenik pukovnik Dragan Nikolić.

Na “određeno vreme” umesto njih postavljen je, kako je rečeno, “najboli kadar kojim Uprava za moral raspolaže – pukovnik Miroslav Knežević i potpukovnik Ranko Mačkić.

Izvor Danasa, blizak Upravi za moral Vojske SCG, naveo je da bi u slučaju da izostane tužba protiv dvojice pukovnika zbog izazivanja verske i nacionalne mržne, to moglo da znači i njihovo sklanjanje “dok se ne slegne prašina”.

Prvi čovek Uprave za moral Vojske SCG naveo je da je policija utvrdila da su Miletić i Nikolić odgovorni za rušenje islamskih nadgrobnih spomenika u dvorištu Vojnog muzeja na Kalemegdanu i da je “udaljavanje sa dužnosti uobičajna procedura”.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Kako piše Danas, Nikolić je 13. aprila 2004. godine izjavio da su dva šehitska nišana uklonjena iz dvorišta Vojnog muzeja, jer Vojska SCG nije dužna da ih štiti, što je Generalštab osudio.

“Mi nismo uklonili te nišane koji su još od 1960. godine dovučeni iz Bosne i Hercegovine s nekog turskog groblja. Nije reč ni o kakvim sakralnim ili verskim objektima, već o običnim dekorativnim predmetima i oznakama turske vojske, a Vojska SCG nije dužna to da štiti”, naveo je Nikolić.

Zašto je Generalštab pre 20 godina "udaljio" čelnike Vojnog muzeja? 2
Foto: Arhiva Danasa

Dodao je i da uništeni nišani nemaju nikakvu muzejsku vrednost, već da je reč o “običnim nadgrobnim spomenicima koji se mogu naći bilo gde na putu”.

Međutim, zaposleni u ovom muzeju u izjavama za naš list tvrdili su da je reč o izuzetno vrednim islamskim spomenicima, po uzoru na stećke, kakvih više nema ni u Bosni i Hrercegovini.

“Nišan iz sela Bori, nadgrobni spomenik iz 16. veka, smrvljen je maljevima, a njegovim ostacima zatrpane su rupe nastale nakon vađenja. Drugi spomenik, nišan s turbanom iz sela Popovića iz 15. veka, bio masivniji i teži za razbija nje, pa je prilično oštećen, sakriven ispod rastinja iza muzejske ograde”, tvrdili su zaposleni.

Prema pisanju Danasa, a po rečima izvora iz Vojnog muzeja, spomenik iz 15. veka vraćen je na svoje mesto, ali ne i u prvobitno stanje budući da mu je odvaljen vrh. Na njemu su bila oštećenja naneta macolom. Drugi spomenik, razbijen u komade, prenet je u konzervatorijsku radionicu, ali je radove na njegovoj obnovi zaustavio Republički zavod za zaštitu spomenika dok ne proceni štetu.

Uništavanje šehitskih nišana usledilo je samo nekoliko dana nakon što je zapaljena beogradska Bajrakli džamija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari