Zašto je KC Niš decenijama bez usluge abortusa na lični zahtev? 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Univerzitetski klinički centar Niš zatražio je saglasnost Ministarstva zdravlja za obavljanje usluge abortusa na lični zahtev, predviđene Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, koja se inače rutinski obavlja u brojnim ”državnim” klinikama u Srbiji, i još uvek se ne zna kada će to biti moguće.

U Nišu se prekid trudnoće „mlađe“ od deset sedmica na lični zahtev, koji spada u vanstandardne usluge i plaćaju ga pacijentkinje, obavlja isključivo u privatnim ordinacijama, gde je njegova cena i trostruko veća.

U UKC se sada rade isključivo abortusi koji su medicinski indikovani i neophodni, i oni su za pacijentkinje besplatni jer ih plaća Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Pojedine pacijentkinje su ovih dana još jednom upozorile na nemogućnost da prekid trudnoće koja nije prešla desetu gestacijsku sedmicu obave u UKC za 15.000 do 17.000 dinara, već da to moraju da učine isključivo u privatnim ordinacijama, po ceni od 28.000 do 50.000 dinara.

Zašto je KC Niš decenijama bez usluge abortusa na lični zahtev? 2
Foto: Univerzitetski klinički centar Niš

„UKC trenutno ne pruža zdravstvenu uslugu prekida trudnoće (abortusa) na lični zahtev, a može otpočeti obavljanje takvog, dopunskog rada kada nadležno Ministarstvo utvrdi da za to ispunjava propisane uslove. U skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi, podneli smo zahtev sa propisanom dokumentacijom za pružanje ove zdravstvene usluge“, naveli su za Danas u UKC, ne precizirajući kada je zahtev podnet.

U UKC su kazali da će po dobijanju saglasnosti nadležnog Ministarstva i u skladu sa svojim Statutom, Upravni odbor ustanove utvrditi cene ove zdravstvene usluge, pošto ona nije regulisana ugovorom sa RFZO.

Na pitanje Danasa od kada žene ne mogu uraditi abortus na lični zahtev u niškom UKC, nismo dobili odgovor.

U UKC su pritom kategorički negirali pojedine ocene da uskraćivanjem obavljanja abortusa na lični zahtev krše Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, koji to predviđa uz novčanu naknadu.

„Nipošto i naprotiv. UKC Niš striktno poštuje sve Zakone Republike Srbije, u svakom segmentu svog rada“, rekli su u upravi, pozivajući se pre svega na poštovanje člana 110. Zakona o zdravstvenom osiguranju u kojem se između ostalog reguliše prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga.

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, abortus se može obaviti do navršene desete sedmice trudnoće.

Žena koja želi da prekine trudnoću obraća se usmenim zahtevom specijalisti akušerstva i ginekologije odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Lekar utvrđuje starost trudnoće, pribavlja analize o krvnoj grupi, RH faktoru i anamnezu o ranijim bolestima trudne žene, samostalno ili uz konsultaciju lekara specijaliste iz drugih grana medicine utvrđuje da li postoji opasnost da se zbog prekida trudnoće njeno zdravlje biti narušeno.

On takođe ukazuje ženi na opasnost i posledice prekida trudnoće i upoznaje je sa drugim metodama i sredstvima zaštite od neželjene trudnoće, navodi se u Zakonu.

Ka niškom UKC, inače, gravitira oko 2,5 miiona stanovnika sa juga Srbije.

Korupcija?

Pojedine pacijentkinje su ovih dana iznele tvrdnje da su ih lekari iz niškog UKC upućivali da abortus obave u pojedinim privatnim klinikama i ordinacijama.

Specijalisti akušerstva i ginekologije u UKC, inače, u (ne) malom broju rade u privatnoj praksi.

U UKC su, pak, kazali da “niko” od čelnika te ustanove “nema saznanja da su kolege slale pacijentkinje u privatne klinike i ordinacije”, a da ih imaju “odmah bi reagovali i obavestili nadležne organe”, i protiv kolega bi “momentalno bio pokrenut disciplinski postupak”.

“Verujemo da su im, kako bi to bilo u najboljem interesu pacijentkinja, predlagali da takvu vrstu hirurške intervencije obave u nekoj od drugih državnih zdravstvenih ustanova, u kojima je to moguće”, kazali su.

Iz uprave UKC su “pozvali” sve pacijente da, ukoliko budu imali tu vrstu iskustva, to “odmah prijave čelnicima UKC i tvrdnje potkrepe odgovarajućim dokazima”.

Da li Ministarstvo zdravlja i UKC krše zakon zbog uskraćivanja abortusa na lični zahtev?

Ministarstvo zdravlja do objavljivanja ovog teksta nije odgovorilo na pitanje Danasa da li ono i niški UKC krše Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama tako što je ta zdravstvena ustanova godinama uskraćuje abortus na lični zahtev, te su pacijentkinje prinuđene da ga obavljaju u privatnim ordinacijama, po većoj ceni.

Ministarstvo smo upitali i da li je UKC Niš dobio saglasnost za obavljanje vanstandardne usluge prekida trudnoće iz ličnih razloga, a ukoliko nije- kada će.

Odgovori će biti objavljeni čim ih budemo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari