Zašto je predsednik opštine Štrpce iz Srpske liste izbacio novinara sa događaja? 1foto: Printscreen/YouTube/24 vesti

Izveštaču Radio Borzanija Saši Iliću nije danas dozvoljeno da prati sastanak meštana i predsednika opštine Štrpce. Ova opština tvrdi da se ne radi o novinaru, već o osobi koja neovlašćeno snima već duže vreme, i koju su prijavili Kosovskoj policiji zbog neovlašćenog iznošenja ličnih podataka.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić danas je organizovao sastanak sa meštanima sela Gornja i Donja Bitina u ovoj opštini. Iako opština nije navela razlog sastanka, Instagram stranica „Radio Borzani“ javila je da se radilo o problemu vodosnabdevanja sa kojima se ovim meštani inače već dugo vremena suočavaju.

Kako je na spomenutoj Instagram stranici javljeno, a potom u razgovoru za KoSSev naknadno kazao i sam Ilić, njemu je onemogućeno prisustvo sastanku.

„Iako je svoj dolazak kao novinara prijavio na portirnici i dobio dozvolu za ulazak u zgradu, gradonačelnik je odmah reagovao kada je ušao u salu gde se sastanak i održavao“, deo je izveštaja sa Instagram stranice „Radio Borzani“.

„Ja sam se predstavio kao novinar Radio Borzanija. Kada mi je gradonačelnik kazao da nisam novinar, ja sam mu potom kazao da ja sastanku mogu da prisustvujem i kao privatno lice, na šta je on odmah reagovao i rekao da sastanak ne može da započne dok ne napustim salu“, kazao je Ilić za KoSSev.

Na video snimku koji nam je Ilić poslao, Dalibor Jevtić mu govori da napusti salu, da on nije novinar, već da ima prijavu u policiji da je prenosio lične podatke, odnosno informacije koje ne smeju javno da se prenose.

„Iz tih razloga, lice koje nije novinar, ne sme da bude ovde“, kaže na snimku Jevtić.

Opština Štrpce u svom saopštenju posle ovog incidenta kaže da se S.I. lažno predstavlja kao novinar, a da im je tu sumnju na zahtev same opštine, dodatno potvrdila i Nezavisna komisija za medije Kosova koja ih je pisanim putem obavestila da Radio Borzani nema njihovu važeću licencu za rad u opštini.

Tokom današnje sednice, odbijao je da pokaže legitimaciju kada je bila zatražena. Potom je odbijao da na zahtev gradonačalnika, napusti i prostoriju, saopštila je opština Štrpce.

Iz opštinske zgrade danas je udaljen nakon što je upotrebio telefon, snimao bez dozvole učesnike sastanka i samog predsednika opštine, ali i nakon što je predsednik odbio njegov zahtev da sednici prisustvuje i u svojstvu privatnog lica, jer nije meštanin Gornje i Donje Bitinje.

Izneli su niz optužbi da on već duže vreme na teritoriji opštine Štrpce neovlašćeno snima i objavljuje snimke.

Pokušali smo da razovaramo i sa Jevtićevim kabinetom. Zastupnica Dragana Kevkić nas je, uputila na saopštenje.

Takođe, kada smo kazali da želimo informacije o onom što se dogodilo našem kolegi, kazala je: „Jeste li sigurni da je to kolega? I ja mogu da se predstavim kao kraljica Elizabeta, pa to nisam“.

Ilić tvrdi suprotno

„Pokazao sam legitimaciju! Takvi su manipulatori“, za KoSSev je naveo Ilić.

Objasnio je da je tačno to da je Radio Borzani izgubio licencu za rad kao radio stanica, ali da je u međuvremenu posao medijskog izveštača preuzeo istoimeni portal, i to kao medijski projekat u realizaciji, koji je navodno podržao IOM preko Evropskog programa za stabilizaciju zajednica i u partnerstvu sa Ministarstvom za zajednice i povratak.

U toku je izrada sajta, a za sada koristimo platforme na društvenim mrežama za izveštavanje dok sam sajt uskoro ne profunkcioniše, naveo je Ilić.

Takođe, u ABRPK Radio Borzani je registrovan kao „individualno preduzeće“, dok je Saša Ilić, prema ugovoru – novinar.

Na pitanje zašto je prijavljen u policiju, odnosno kakve je neovlašćene podatke iznosio, te da li ga je KP pozvala na informativni razgovor, ili procesuirala, Ilić kaže da nije i da ne zna o čemu govori Jevtić.

„Jedino što sam objavljivao i što im se nije dopalo, jesu informacije iz izveštaja državnog revizora o trošenju sredstava u našoj opštini – gde je navedeno da je Jevtić samo za 2023. na ime putnih troškova potrošio više od 68.000 evra. Pri tom, to je vest koju sam preneo sa Medija centra„, kazao je Iliić za KoSSev.

Na kraju razgovora naglasio je da se njegov medij bavi isključivo lokalnim temama i da se to ne dopada aktuelnom opštinskom rukovodstvu.

Za KoSSev, Ilić je dostavio fotografije svoje novinarske legitimacije, za koju tvrdi da je imao i danas u opštinskoj zgradi, registraciju „Radio Borzani“ u ABRPK, kao i svoj ugovor sa ovim poslovnim subjektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari