Razlog zašto su na vanredne parlamentarne izbore izašle samo Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, dok su ostale četiri – Demokratska partija (DP), Demokratska partija Albanaca (DPA), Demokratska unije doline (DUD) i Demokratska unija Albanaca (DUA), ostale izvan izbornog procesa, može se potražiti u i dalje aktuelnom nezadovoljstvu većine albanskih političkih lidera novim ustrojstvom pravosudnih organa na jugu Srbije.


– Kako da skupljamo potpise za listu kada bi, recimo, stanovnici Preševa morali da idu u Bujanovac, gde se nalazi Osnovni sud, da se potpisuju, pošto našoj opštini sud nije vraćen – obrazložio je za Danas razloge za bojkot Ragmi Mustafa, lider DPA i predsednik Opštine Preševo.

On je podsetio da su Albanci zbog odbijanja Vlade Srbije da prihvati njihove zahteve vezane za vraćanje sudova u Preševo i Bujanovac „bili prinuđeni da prekinu i pregovore sa Koordinacionim telom“.

– Albance u Preševu posebno iritiraju izjave pojedinih ministara u Vladi Srbije da nas ovde ima samo oko tri hiljade, i da zbog toga ne možemo da imamo Osnovni sud – precizirao je Mustafa. Ovaj podatak o broju etničkih Albanaca figurira u javnosti pošto su Albanci bojkotovali prethodni popis.

Od početka godine u sedam opština Pčinjskog okrugu rade tri osnovna suda i to u Vranju, Bujanovcu i Surdulici, kao i sudske jedinice u Preševu, Vladičinom Hanu i Bosilegradu.

Vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Vranju Srboljub Milosavljević podsetio je da se novine koje se tiču mreže sudova po novom Zakonu o sudskim jedinicama i sedištima sudova odnose i na to da će suđenja po parničnim i ostalim predmetima koji nisu iz oblasti krivičnog prava moći da se održe i u sudskim jedinicama u Preševu, Vladičinom Hanu i Bosilegradu, dok će po krivičnim predmetima moći da sude samo osnovni sudovi. Zvanični podaci govore da su na poslovima u osnovnom i višem tužilaštvu uključene i sudije albanske nacionalnosti, a u skladu sa „procesom uključivanja Albanaca u rad državnih institucija na jugu Srbije“.

Sud ukinut 2010.

Odlukom Ministarstva pravde iz 2010. godine ukinut je Osnovni sud u Preševu, u kome je radilo pet sudija, i Srba i Albanaca. Sud je sudio po parničnim i krivičnim predmetima, a nakon ukidanja predmeti su prešli u nadležnost Osnovnog suda u Bujanovcu i Vranju. Prema zvaničnim podacima iz poslednjeg popisa u kome su učestvovali Albanci, a to je bilo 2002. godine, u Preševu je živelo 34.904 stanovnika, što je 15,67 odsto ukupnog broja stanovnika sedam opština Pčinjskog okruga. Više od 96 procenata stanovnika opštine Preševo čine etnički Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari