Zašto je sve više slučajeva alkoholizma kod mladih 1Foto: Pixabay/krenok43

Podaci govore da je najveći procenat ljudi starosti od 20 do 34 godine, a da su ranija istraživanja o upotrebi alkohola pokazala da je devet od 10 učenika bar jednom u životu popilo jedno ili više alkoholnih pića, kao i da jedna četvrtina dece uzrasta 16 godina redovnije konzumira alkohol.

Alkoholizam mladih, prema Nacionalnom vodiču za dijagnostikovanje i lečenje alkoholizma Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, ima karakterističnu i relativno predvidljivu progresiju: eksperimentisanje, povremena upotreba (rizično pijenje), redovna upotreba (zloupotreba) i zavisnost od alkohola.

Sam čin pijenja kod mladih karakteriše se brzim ispijanjem većih količina alkohola, često sa takmičenjem u količini popijenog pića, što se može završiti trovanjem, komom, pa i smrću.

Značajno je to što mladi kombinuju više vrsta alkoholnih pića, a posebno je opasno kombinovanje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Otuda vrlo česti psihološki problemi i međusobni sukobi.

Najčešći razlozi za alkoholizam kod mladih

Razlozi zbog kojih tinejdžeri piju su različiti, a na sajtu alkoholizam.com izdvajaju one najčešće.

To su imitacija odraslih, osećaj prijatnosti, želja za prihvatanjem vršnjaka, bunt, želja za rešavanjem problema, osećanje moći, znatiželja, dosada, stidljivost, želja za eksperimentisanjem i probanjem nečeg novog.

Međutim, posledice zloupotrebe alkohola i alkoholizma su brojne, a na sajtu Mejo klinike navode najveće:saobraćajne nesreće, često sa smrtnim ishodom, prerana seksualna aktivnost, obično bez zaštite, problemi u školi i učenju, naislje, put ka alkoholizmu.

Kako preduprediti alkoholizam kod mladih

Razgovor je najbolji prvi korak, a studije su pokazale da roditelji i te kako imaju uticaj na to da li će dete piti i koliko.

Što je veće samopoštovanje mlade osobe, veća je i sposobnost da se oporavi od teških situacija i manja je verovatnoća da će piti. To samopoštovanje treba graditi odmalena ljubavlju čak i kada nismo zadovoljni ponašanjem deteta. Ako ih pustite da ne uspeju u nečemu i pomognete mu da nauči, dete može prevazići teškoće.

Treba ih hvaliti kad se trude i ohrabriti ih da daju sve od sebe kad nešto rade. Kad dete oseti da je sposobno da reši neki problem, razvijaće samopoštovanje i umeće da nečemu kaže „ne“.

Pritom, istina je da deca ne rade ono što mi kažemo, već nas oponašaju. Ako ne želite da vaše maloletno dete pije, prvo pogledajte kako se vi ophodite prema alkoholu. Ako i sami pijete dosta i često, razmislite kako to utiče i na vas i na dete.

Takođe, sa Mejo klinike savetuju da sa svojim tinejdžerom treba da razgovarate o mitovima o alkoholu – objasnite da alkohol može da vas oraspoloži, ali i da uzrokuje tugu i bes.

Navedite razloge protiv pijenja alkohola – da je osoba tada dosta ranjivija nego inače. Razmotrite zajedno kako da reaguje kad mu neko ponudi alkohol.

Važno je i da podržite svoje dete i provodite vreme s njim jer će mu uz zdrav odnos biti mnogo lakše da zatraži vašu pomoć. Obraćajte stalno pažnju na to gde se kreće i u kakvom društvu.

Postavite pravila, npr. stroga zabrana vožnje sa nekim ko je pio.

Ako osetite da vam je potrebna pomoć, potražite je od sturčnih lica, pre svega od izabranog pedijatra ili u nekoj od ustanova namenjenih problemima sa alkoholizmom.

I kad se sve sagleda, prevencija je od ključne važnosti. U Nacionalnom vodiču sugerišu da je neophodno društveno odgovorno ponašanje (zakonska regulativa, marketing, dostupnost alkohola mladima…), razvijanje zdravijih stilova života, vršnjačka edukacija, ali i adekvatno prepoznavanje problema u školskom sistemu i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Za mlade od 18 do 25 godina značajne su edukacija o posledicama alkoholizma, razgovor sa školskim psihologom, a kod naglašenije porodične disfunkcionalnosti i porodična psihoterapija u specijalizovanoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari