Zašto kasne udžbenici na mađarskom jeziku? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je danas da je neprihvatljivo da i dalje kasne udžbenici na mađarskom u obrazovnom sistemu Srbije, „iako je na početku godine obećano da će nedostajući udžbenici stići do oktobra, na polovini prvog polugodišta školske godine knjige“.

 

U saopštenju DZVM navodi se da učenicima nije obezbeđen odgovarajući nastavni materijal i da to „ugrožava njihovo pravo na obrazovanje i uspeh u školovanju“.

„Neprihvatljivo je da učenici na mađarskom nastavnom jeziku i njihovi roditelji iz godine u godinu postaju žrtve srpskog državnog obrazovnog sistema“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da se sve to dešava dok Savez vojvođanskih Mađara (SVM) čini deo Vlade Srbije, imaju državnog sekretara za obrazovanje, pokrajinskog sekretara za obrazovanje i potpunu kontrolu nad Mađarskim nacionalnim savetom (MNS) upitavši „gde su rezultati i zašto ništa ne preduzimaju kako bi obezbedili dostojne uslove za obrazovanje učenika na mađarskom jeziku“.

„DZVM odlučno zahteva da se kašnjenje udžbenika na mađarskom jeziku zaustavi i da učenici mađarske nacionalnosti na maternjem jeziku odmah i u potpunosti dobiju udžbenike koji im pripadaju“, saopšteno je.

Naveli su da obezbeđivanje obrazovanja na maternjem jeziku za mlade nije luksuz, već „osnovno pravo koje mora biti poštovano“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari