Zašto meštani niškog Medoševca hoće školi da vrate ime Bogdan Blagojević 1Foto; Fejsbuk grupa "Ja volim Medoševac"

Osnovna škola “Milan Rakić” u selu Medoševac, kraj Niša, do pre dvadesetak godina nosila je ime po narodnom heroju Bogdanu Blagojeviću, koji je rođen i odrastao u tom selu, a kao dečak se priključio partizanima i poginuo je u 16. godini, 14. novembra 1944, u okolini Kragujevca.

Blagojević je posle Drugog svetskog rata proglašen narodnim herojem, a škola u njegovom selu od osnivanja je ponosno nosila ime po njemu. Međutim, pojedini Medoševčani 2000-ih  godina poželeli su da promene ime svojoj školi, mada je ulica u kojoj se nalazi Bogdanova rodna kuća zadržala ime po njemu.

Grupa meštana iz Medoševca sada pokreće peticiju da se izmeni ime školi.

“Niko više i ne zna ko je i zašto zahtevao da se promeni ime školi. Mi sada želimo da ispravimo tu nepravdu i da se škola opet zove Bogdan Blagojević. Naša deca treba od njega da uče kako se bori za slobodu jer je on bio jedan od najmlađih boraca u Narodnooslobodilaškom ratu”, navodi se u peticiji koju je pokrenula grupa “ Ja volim Medoševac”.

Zašto meštani niškog Medoševca hoće školi da vrate ime Bogdan Blagojević 2
Foto:: Fejsbuk grupa „Ja volim Medoševac“

Aleksandar Blagojević, bratanac narodnog heroja, kaže da mu je drago što Medoševčani žele da vrate školi ime njegovog strica.

“Bogdan je bio mlađi brat moga oca. Uvek su mi tetka i otac pričali o svom mlađem bratu koliko  je bio hrabar, i kako se još kao dečak pridružio partizanima. Nažalost, poginuo je jako mlad, ali je ostao simbol borbe protiv fašizma”, priča bratanac narodnog heroja.

On napominje da mu zaista nije bilo jasno zašto su promenili ime školi.

“Sećam se da je bilo oko 2000. godine, kada je neko hteo da se škole zove po fudbaleru Ivanu Krstiću, koji je poginuo od udara groma. Međutim, mnogi stanovnici Medoševca nisu to prihvatili, tako da su pronašli rešenje da školu nazovu po pesniku Milanu Rakiću”, objašnjava Blagojević.

U Ulici Bogdana Blagojevića u Medoševcu, u blizini škole, nedavno je mladi umetnik Veljko Veselinović naslikao mural sa likom narodnog heroja.

“Drago mi je što sam učestvovao u ovoj akciji . Pokretači inicijative su mi kazali da je to mesto za mural oslikano kako bi deca učila o slobodi. Nisam imao mnogo Bogdanovih fotografija, po kojima bih nacrtao mural, osim one sa njegovog spomenika”, priča umetnik.

Danas je pokušao da dobije komentar od nastavnika u školi u Medoševcu o predlogu da njihova škola opet menja ime, ali su nam rekli da je direktor na seminaru, kao i da niko od nastavnika nema ovlašćenje da o tome govori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari