Pokret Niška priča kritikovao je juče ministra prosvete Srđana Verbića što nije našao za shodno da na aerodromu „Nikola Tesla“ bar dočeka gimnazijalce iz Beograda i Niša koji su osvojili četiri medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i upitao da li će se neko setiti da tim izuzetnim mladim ljudima priredi doček na balkonu u Beogradu.


Grupa mladih matematičara vratila se u subotu u Srbiju, a na aerodromu su ih dočekali samo roditelji, profesori i novinari. Na Međunarodnoj olimpijadi, održanoj na Tajlandu, zlatnu medalju osvojio je učenik Matematičke gimnazije u Beogradu Aleksa Konstantinov, a srebrnu Anđela Šarković iz niške gimnazije „Svetozar Marković“. Dobitnici bronzanih medalja su Ivan Damnjanović, učenik gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i Ognjen Tošić, iz Matematičke gimnazije. Učenici beogradske Matematičke gimnazije Marijana Vujadinović i Aleksa Milojević dobili su pohvale za učešće na olimpijadi.

– S obzirom da je na ovogodišnjoj Olimpijadi učestvovalo 577 učenika iz 104 zemlje, a da su naši đaci bili najbolji, Pokret „Niška priča“ smatra da je najmanje što je moglo da se uradi to da ih ministar Verbić lično dočeka na aerodromu. Država mora ovakve ljude da čuva kao malo vode na dlanu. Oni moraju da stanu iza njih, da ih podrže i stimulišu, naročito ako imamo u vidu činjenicu da će neki od njih školovanje nastaviti na fakultetima u Srbiji. To su sjajni mladi ljudi, brilijantnog uma i ne smemo dozvoliti da ostanu samo lepa dnevna vest i ništa više – navodi se u saopštenju „Niške priče“.

Bez dočeka u Nišu

Za dvoje mladih matematičara iz niških gimnazija koji su osvojili medalje na Tajlandu nije bilo organizovanog dočeka ni u Nišu. Mladi matematičari iz niških gimnazija, posebno gimnazije „Svetozar Marković“ više puta su donosili u grad medalje sa najprestižnijih svetskih takmičenja. Mediji su beležili da su u pojedinim slučajevima imali problem i da odu na takmičenja zbog nedostatka sredstava, tako da su im u tome umesto grada pomagali sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari