Zašto nema TV duela u Vučićevoj Srbiji? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vlasnik Pinka Željko Mitrović je prihvatio ponudu Sava Manojlovića, direktora kampanje „Kreni-Promeni“ za TV duel, koji je predložio da to bude u emisiji „Pravi ugao“ koju vodi LJubica Gojgić na Radio-televiziji Vojvodine.

Poziv za duel, prihvatanje, određivanje vremena i mesta, urađeno je na Tviteru. To je novina, u odnosu na nekadašnja televizijska suočavanja. Takođe, TV duela danas gotovo i da nema, jer većina televizija ima spisak nepodobnih, a one malobrojne, poput N1 i Nove S, ne mogu da ugoste ljude suprotstavljenih stavova jer vladajuća stranka i njeni partneri odbijaju da se pojave u medijima United grupe, što je i sam predsednik SNS-a Aleksandar Vučić nedavno potvrdio, komentarišući činjenicu da je ministarka Zorana Mihajlović dala izjavu za Novu.

Sociološkinja Vesna Pešić navodi za Danas da TV dueli karakterišu period vlasti za vreme Miloševića i kasnije, kada si bili uobičajena praksa na većini televizija.

– Ja sam bila u duelima često, sa profesorkom Milentijević, Margit Savović, Nadom Popović Perišić, Kršljaninom iz SPS-a, dva puta sa Jeremićem za vreme Tadića na RTS-u, a postojali su i razgovori na različite teme koje je vodio Komrakov na RTS-u. Bilo je rasprava i duela na svim tadašnjim televizijama, na primer na TV Politici, BK televiziji, Studiju B, Javnom servisu… Zašto toga nema za vreme Vučića dobro je poznato – zbog stavljanja svih medija pod njegovu kontrolu, ukinuti su i dueli – ističe Pešić.

Ona dodaje da iz ove priče izdvaja samo N1 i Novu S.

– Čak je i Pink negovao političke rasprave, a istu praksu su imali i nekadašnji TV Foks i Avala koje su nestale kao televizijske kuće. Kako sam rekla, često sam u tim duelima učestvovala jer je Građanski savez Srbije imao potpuno različite stavove u ono vreme ratova. Pamtim jedan odličan duel Đinđića i Šešelja. Imali smo celonoćne duele na TV Pančevo… Dakle, to je bila praksa ukrštanja različitih političkih gledišta u svim TV kućama – ukazuje Pešić.

Naša sagovornica navodi da je ranije bilo više demokratije u medijima i uvažavanja opozicije i različitih gledišta.

– Napominjem da su bili redovni dueli predsedničkih kandidata nakon 5. oktobra, sve do Vučića koji takvu praksu ukinuo. Da zaključim, Vučić je ideološki alergičan na demokratiju i razmenu mišljenja. Pogledajte samo na šta su ličili ovi izbori, ni posle dva i po meseca nisu završeni. Skoro da tako nešto nije zabeleženo ni u našoj praksi u kojoj demokratija nije cvetala, a kamoli kad se uporedimo sa izborima u razvijenim društvima sa dugom demokratskom praksom. Srbija je daleko od demokratske države i medijskih sloboda – smatra Pešić.

Ona dodaje da Vučić ne podnosi EU i da tamo sa njim nikada nećemo stići, „on se zapravo drži Rusije i Putinove diktature sa nekim ublažavanjem, a to nas drži daleko od evropskih demokratija gde u dogledno vreme nećemo stići“.

– Radikali, pa ni Vučić, nisu nikada bili demokratska stranka i to je taj veliki pad u odnosu na sve prethodne vlasti koje su takođe bile nacionalističke s idejom velike Srbije, i za to se ratovalo za vreme Miloševića. Posle njega ratova više nije bilo, ali su njegovi ratni ciljevi i dalje tu pod drugim imenom – srpski svet, pa su te štetne ideje preživele do danas. Svi lideri i predsednici – Milošević, Koštunica i Tadić, pali su zbog Kosova, a na tome će da ode i Vučić. Ta omča oko vrata, koja je izgubljena, ali u našem magijskom mišljenju mašta se o vraćanju Kosova u Srbiju a od toga nema ništa, sem što Srbiju drže za gušu i sprečavaju njen napredak u svim oblastima – zaključuje Pešić.

 

Direktor programa N1 Igor Božić rekao je za Danas da TV duela danas nemamo zato što vlast ne želi da ima TV duele niti da se sučeljava sa opozicijom.

– To je prvi i osnovni razlog. Drugo, ljudi iz dela društva koji nije direktno vezan za politiku ne žele da ulaze u neprijatne dijaloge i ne žele da vode bilo kakve debate zato što se u ovom srpskom društvu sve završava isključivo dogovorom sa vlašću – ukazao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari