Član Upravnog odbora i predsednik Samostalnog sindikata u Zavodu za javno zdravlje u Pirotu dr Višeslav Rančič optužio je predsednika UO dr Žarka Todorovića iz G 17 plus, ali i predsednicu OO G 17 plus Draganu Petrović da navodno žele da nametnu ovoj ustanovi direktora sa strane, iako je među kandidatima, kako je rekao, i dvoje lekara iz Zavoda. Petrovićeva ne želi da komentariše navode Rančića, dok predsednik Upravnog odbora dr Žarko Todorović sve to demantuje i kaže da se Upravni odbor nije sastao kako bi razmatrao kandidature za direktora, jer ima indicija da su dva člana UO u sukobu interesa.

Na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata, predsednik Okružnog odbora sindikata zdravstva dr Aleksandar Ćirić rekao je da se po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti direktor zdravstvene ustanove imenuje na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Upravni odbor.

– Javni konkurs se raspisuje 60 dana pre isteka mandata direktora. Upravni odbor dužan je da u roku od 30 dana od završetka javnog konkursa izvrši izbor kandidata i predlog dostavi osnivaču koji će to verifikovati. Pošto se Upravni odbor nije sastao i predložio kandidata za direktora, ministarstvo će imenovati v.d. direktora na period od šest meseci – kaže dr Ćirić.

Višeslav Rančič tvrdi da od 2006. godine Zavod nema UO, niti direktora kome je istekao mandat, te da je UO formiran tek 26. novembra 2009. godine.

– Prva sednica UO održana je 26. februara ove godine. Tražili smo da se raspiše konkurs za izbor direktora i konkurs je raspisan 24. marta. Do 9. maja je trebalo da UO predloži kandidata za direktora, ali predsednik UO nije zakazao sednicu. Nas četvoro smo doneli odluku da zakažemo sastanak 10. maja. Na sastanak, međutim, nije došao predsednik UO. Nismo mogli da razmatramo prispele kandidature – rekao je dr Rančić na konferenciji za novinare.

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Zavoda dr Žarko Todorović napominje da se UO nije sastao zato što postoji indicija da su dva člana u mogućem sukobu interesa – primarijus dr Višeslav Rančić, kao član UO Zavoda za javno zdravlje koji je i predsednik Saveza samostalnih sindikata ustanove, i on kao odbornik G 17 plus u sadašnjem sazivu SO Pirot.

– O potencijalnom sukobu interesa nas dvojice obaveštena je Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo zdravlja. Smatram da bi odluka UO čija su dva člana u potencijalnom sukobu interesa, o tako važnom pitanju kao što je izbor direktora, bila nelegitimna. Zbog toga sam se obratio nadležnim institucijama – kaže dr Todorović.

Rančić, međutim, tvrdi da iako nije održan sastanak na kome bi se predložio kandidat za direktora da su saznali da ima troje kandidata – dvoje lekara iz Zavoda i jedan lekar iz Beograda i da predsednik UO preko G17 plus želi da im nametne direktora iz Beograda.

– Zašto bi se birao čovek sa strane, a ne neko od naših lekara. Zašto naši lekari ne mnogu da budu direktori. Imamo dvoje specijalista higijene koji su po normativima višak i on bi bio treći. Treba mu obezbediti stan i platu. Preti nam se da ako se on ne izglasa da će biti smenjen UO i da je to navodno stav Ministarstva. Stav nas četvoro članova UO je da se izabere direktor iz naših redova. Sugerisano nam je da glasamo za čoveka sa strane, jer je to stav G17 plus – tvrdi dr Višeslav Rančić, dodajući da su obavestili i Ministarstvo zdravlja.

Nije bilo pritisaka

Predsednik UO Zavoda Žarko Todorović sve to demantuje i kaže da mu nije poznato da je ikom prećeno, niti da je bilo pritisaka na članove UO.

– Konkursna dokumentacija o kandidatima za mesto direktora nalazi se zapečaćena u Zavodu za javno zdravlje Pirot, te zaista ne znam kako bi bilo ko mogao da zna ko su kandidati za mesto direktora. Konkurs za izbor direktora je objavljen javno preko Nacionalne službe za zapošljavanje i u listu „Poslovi“. Na ovaj konkurs su mogli se jave svi kandidati koji ispunjavaju zakonom predviđene uslove. Moje mišljenje je da bi se favorizovanjem određenih kandidata po mestu boravka i bilo kojoj drugoj pripadnosti kršila sva zakonska pravila i Ustavom zagarantovano pravo na rad. Smatram da je ova kampanja motivisana ličnim interesima pojedinih članova UO – kaže dr Žarko Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari